Medvedev je v nagovoru dejal, da bo sledil smernicam, ki jih je zarisal Vladimir Putin, na tujem pa branil ruske nacionalne interese. Foto: EPA
Medvedev je v nagovoru dejal, da bo sledil smernicam, ki jih je zarisal Vladimir Putin, na tujem pa branil ruske nacionalne interese. Foto: EPA

"Ste videli njegove roke?To so roke 14-letnega otroka. Kako lahko s takimi rokami vodi Rusijo, največjo državo na svetu?

Odgovor ruske prodajalke časopisov v eni izmed anket o Medvedevu
Ruske volitve
Ruska prodajna uspešnica: babuška s podobo Dimitrija Medvedeva. Ko jo odpreš, se pokaže Putin, ki naj bi po napovedih strokovnjakov še naprej vlekel niti v predsedniški palači. Foto: Reuters
Medvedev na srečanju s športniki
Medvedev dvakrat na dan preplava po 1.500 metrov. Foto: EPA
Rusi izvolili novega predsednika

Presenečenja ni bilo: Vladimirja Putina je na čelu ruske države po pričakovanjih nasledil njegov izbranec Medvedev. Medvedev, najmlajši voditelj Rusije po carju Nikolaju II., umorjenem leta 1918, je pravo nasprotje svojih predhodnikov, robatega Jelcina in vojaškega Putina: je prijazen, vljuden, kot celo pravijo nekateri, s svojim otroškim obrazom precej neruski. Po mnenju poslanca Putinove Enotne Rusije Sergeja Markova se je Putin odločil za Medvedeva, ker ni podkupljiv, je zelo izobražen in sodoben človek.

Že leta vdani Putinov sodelavec
42-letni, komaj 162 centimetrov visoki Medvedev je diplomiran pravnik in je že dolga leta Putinov tesen sodelavec, vodil je tudi njegovo prvo predsedniško kampanjo leta 2000. Leta 2005 je postal namestnik premierja, zadolžen za izvedbo socialnih programov, je pa tudi predsednik uprave Gazproma, v nasprotju s Putinom pa njegova preteklost ni povezana z nekdanjo rusko tajno službo KGB. Putinov neomajni podpornik je v boju za naslednika premagal Sergeja Ivanova, prav tako podpredsednika vlade, zaradi svoje funkcije obrambnega ministra imenovanega tudi nepopustljivi jastreb.

Rojen v učiteljski družini
Medvedev se je rodil kot edini sin Anatoliju Medvedevu, profesorju na Tehnološkem inštitutu v St. Peterburgu, in Juliji, učiteljici jezikoslovja na inštitutu Gertsen. Diplomiral je na pravni fakulteti v St. Peterburgu, kjer je bil, tako pravijo njegovi profesorji, eden najbistrejših študentov.

Putin hitro spoznal njegov potencial
Po končanem študiju ga je k sodelovanju povabil takrat novi župan Sankt Peterburga Anatolij Sobčak: takrat 25-letni Medvedev je postal njegov asistent. Takrat ga je opazil Putin, ki je v njem prepoznal velik politični potencial, in Medvedev je kmalu postal pravni svetovalec v komiteju za zunanje ekonomske odnose, ki ga je vodil Putin.

Putin in Medvedev sedita v restavraciji.
Putin: Zrezek bom.
Natakar: Kaj pa priloga?
Putin pogleda Medvedeva: Tudi ta bo zrezek.

Ena od številnih šal na račun odnosa Putina in Medvedeva

Sam sebe opisuje kot pragmatika, ki zavrača politične oznake. "Ideologija je nevarna zadeva," je nekoč dejal novinarjem, ne skriva pa, da je blizu idejam demokracije in tržnega gospodarstva. Na področju ruske zunanje politike, s katero se je Putin veliko ukvarjal, bo Medvedev ohranil kontinuiteto, pričakovati pa je, da bo ravno na tem področju Putin v prihodnje pustil največji pečat.

Nekaj zanimivosti:
- v svoji pisarni ima akvarij, za katerega skrbi sam,
- je pristaš internetnega slengovskega dialekta, imenovanega olbanian, za katerega meni, da bi ga morali poučevati v šolah in tako pomagati pri dvigu internetne pismenosti,
- posluša skupine Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath,
- vsako jutro in večer se ukvarja s športom (tek, plavanje),
- zbira vinilne plošče.

Ksenja Tratnik

"Ste videli njegove roke?To so roke 14-letnega otroka. Kako lahko s takimi rokami vodi Rusijo, največjo državo na svetu?

Odgovor ruske prodajalke časopisov v eni izmed anket o Medvedevu
Rusi izvolili novega predsednika