Foto:
Foto:
Romano Prodi
Prodi je na volitvah zmagal z majhno večino. Foto: EPA
Emma Bonino
Boninova je bila že evropska komisarka in poslanka v Evropskem parlamentu. Foto: EPA

Zahtevno delo ga čaka že na začetku mandata, saj bo moral takoj začeti pogovore o imenovanju novega mandatarja za sestavo vlade. Še pred prisego je napovedal, da bo skušal biti "predsednik vseh Italijanov".

Poleg njega sta se za mesto predsednika potegovala še Massimo D'Alema, ki ni dobil podpore levice za kandidaturo, in kandidat desnice Gianni Letto.

Napolitano naj bi že do srede podelil mandat za sestavo nove italijanske vlade. Na parlamentarnih volitvah aprila je z majhno razliko zmagala koalicija nekdanjega predsednika Evropske komisije Romana Prodija. Ta se je pozno sinoči še pogajal s koalicijskimi partnerji o sestavi nove vlade in zanikal govorice o trenjih.

En podpredsednik ali dva?
Massimo D'Alema, predsednik Levih demokratov in najverjetnejši novi zunanji minister Italije, je zahteval tudi mesto podpredsednika vlade, ki naj bi bilo po njegovem mnenju le eno. S tem je razjezil stranko Marjetica, saj je tudi njen predsednik Francesco Rutelli želel dobiti ta naziv. D'Alema, ki mu pri kandidaturi za predsednika države prejšnji teden ni uspelo, je te govorice zanikal. Tudi Rutelli bo minister, najverjetneje za notranje zadeve ali kulturo.

Kdo bo umikal čete iz Iraka?
Prodi naj bi imel težave tudi na mestu obrambnega ministra. To bi rad postal Clemete Masella, voditelj manjše krščansko-demokratske stranke UDEUR, Prodi pa naj bi si na tem mestu želel videti nekdanjo evropsko komisarko Emmo Bonino. To mesto bo v naslednjem mandatu precej na udaru, saj bo minister moral voditi umik italijanskih vojakov iz Iraka.