Napolitano je nekdanji predstavnik spodnjega doma italijanskega parlamenta. Foto: EPA
Napolitano je nekdanji predstavnik spodnjega doma italijanskega parlamenta. Foto: EPA
Spodnji dom italijanskega parlamenta
Prodi pričakuje, da bo prihodnji teden imenovan za mandatarja. Foto: EPA

V četrtem krogu je Napolitano za izvolitev potreboval le navadno večino, ki mu jo je levosredinska koalicija lahko zagotovila. V obeh domovih parlamenta ima namreč ta 541 sedežev, za njegovo izvolitev pa je bilo potrebnih 506 glasov.

V prvih treh krogih je Napolitano potreboval dvetretjinsko večino, pri izvolitvi pa mu je nagajal desni blok pod vodstvom dozdajšnjega premierja Silvia Berlusconija.

Levosredinska koalicija pod vodstvom Romana Prodija je Napolitana predlagala, ker je predvidevala, da ga bo desnica sprejela in da bi bil lahko potrjen že v prvem krogu. Vodja desnice Silvio Berlusconi pa je dejal, da bi svojim volivcem težko pojasnil, zakaj bi podprl nekdanjega komunista.

S tem se sicer celotna desničarska koalicija ni strinjala. Krščanski demokrati in deloma Nacionalno zavezništvo bi Napolitana podprli, a so podlegli grožnjam Severne lige, najmanjše stranke v koaliciji, ki je ob morebitni podpori Napolitana napovedala konec zavezništva.

Romano Prodi je bil pred današnjim glasovanjem v parlamentu prepričan, da bo Napolitano izvoljen za predsednika in izrazil tudi pričakovanje, da bo do naslednje srede imenovan za mandatarja.

Drnovšek čestital Napolitanu
Napolitanu je ob izvolitvi čestital slovenski predsednik Janez Drnovšek in mu zaželel veliko uspehov in zadovoljstva pri opravljanju odgovornega dela. Drnovšek je v čestitki izrazil tudi prepričanje, da se bodo v prihodnosti odnosi med Rimom in Ljubljano še poglobili.