S pravilnimi ukrepi in politikami bi lahko ohranili življenja mnogo mladih Evropejcev, opozarja WHO. Foto: EPA
S pravilnimi ukrepi in politikami bi lahko ohranili življenja mnogo mladih Evropejcev, opozarja WHO. Foto: EPA
Nož
Nož je najbolj smrtonosno orožje. Foto: EPA

V poročilu, objavljenem pred Svetovno konferenco o varnosti v Londonu, je WHO ocenil, da zaradi nasilja vsako leto umre več kot 15.000 mladih Evropejcev, kar je "gromozanska izguba za družbo". V organizaciji menijo, da bi se lahko številnim tragičnim primerom izognili z ustreznimi zdravstvenimi, izobraževalnimi in pravosodnimi ukrepi.

Najbolj morilsko orožje je nož in v nekaterih državah naj bi ga imelo pri sebi do 12 odstotkov mladih. "Nošnja orožja je v številnih državah običajno, kar povečuje možnost hudih ali celo smrtnih ran," svarijo v WHO-ju. Glede vzroka smrti vbodom z nožem sledijo strelski napadi in zadušitve.

"Veliko pridobimo, če pravilno uporabimo izkušnje uspešnih držav v preprečevanju nasilja. Če bi vsem državam v Evropi uspelo znižati smrtnost na najnižjo raven, bi lahko vsako leto rešili življenja 13.000 mladih. Preprečili bi lahko torej devet od desetih smrtnih primerov," je pojasnila regionalna direktorica WHO-ja za Evropo Zsuzsanna Jakob.

Najbolj ranljive vzhodnoevropske države
V Evropi je nasilje med ljudmi tretji najpogostejši vzrok smrti med mladimi med 10. in 29. letom starosti, a to je po podatkih WHO-ja le vrh ledene gore, saj na vsak smrtni primer pride še 20 napotitev v bolnišnico.

Pri tem pommebno vlogo igrata življenjski standard in spol. Devet od desetih ubojev se namreč zgodi v državah z nizkim ali srednje visokim narodnim dohodkom, bolj pa so ogroženi moški kot ženske. Kar 80 odstotkov žrtev je moškega spola. Najvišja stopnja smrtnosti med mladimi zaradi nasilja je v Rusiji, Albaniji in številnih vzhodnoevropskih državah.

Glede na zbrane podatke zastraševanje v šolah in zunaj njih pri mladih povečuje nevarnost, da bodo vpleteni nasilje, kaže pa se tudi povezava med zlorabo alkohola, mamil in nošenjem orožja. V poročilu WHO poziva evropske vlade, naj vzroke smrti obravnavajo kot odgovornost za celotno družbo.