Napis, ki so ga našli poljski policisti, naj bi bil razrezan na tri dele. Foto: EPA
Napis, ki so ga našli poljski policisti, naj bi bil razrezan na tri dele. Foto: EPA

V zvezi s krajo napisa "Arbeit macht frei" so poljski policisti na severu države prejeli pet osumljencev. Tiskovni predstavnik poljske policije je povedal, da so prijeli pet moških, starih med 20 in 39 let, napis pa so našli v hiši enega izmed njih. Osumljence so prepeljali v Krakov na zaslišanje, policija pa je sporočila tudi, da so moški znak ukradli zaradi finančnih razlogov in niso bili pripadniki neonacistične skupine, kot so sprva predvidevali. "Ugotoviti moramo še, ali je bil rop naročen ali so osumljenci delovali na svojo pobudo," je povedal predstavnik policije.

Kovinski napis, sicer dolg pet metrov in težak 40 kilogramov, je bil obešen nad vhodom v nekdanje nacistično taborišče, ki je urejeno v muzej. Napis so neznanci ukradli v petek, uprava muzeja pa je nad vhod namestila njegovo kopijo. Muzej v Auschwitzu je za informacije, ki bi pomagale najti napis, obljubil 30.000 evrov nagrade.

"Policija opravila odlično delo"
Tiskovni predstavnik muzeja v Auschwitzu Pawel Sawicki je povedal, da je najdba napisa veliko olajšanje. "Zelo smo hvaležni policiji, ki je opravila enkratno delo," je povedal Sawicki in dodal: "Napis, verjetno najbolj pomemben simbol zadnjega stoletja, bomo lahko postavili na njegovo mesto."

Kraja je povzročila veliko zgražanja med izraelskimi in poljskimi politiki, policija pa je okrepila nadzor nad mejnimi prehodi in letališči po vsej državi.