Na aprilskem vrhu bo zavezništvo praznovalo 60 let. Foto: EPA
Na aprilskem vrhu bo zavezništvo praznovalo 60 let. Foto: EPA
Albanski vojaki
Albanija upa, da bo v Nato vstopila skupaj s Hrvaško. Foto: EPA
Nato pričakuje Hrvaško

"Nikakor ne bi rekel, da je izjemno neverjetno, da se bo Hrvaška vrha Nata v začetku aprila v Strassbourgu in Kehlu udeležila kot polnopravna članica," je dejal tiskovni predstavnik Nata James Appathurai in izrazil upanje, da bo naša južna soseda zasedla mesto ob zaveznicah.

"Vseskozi smo optimistični, da bo Hrvaška postala polnopravna članica v skladu z načrti," je Appathurai dejal v zvezi z vprašanjem, ali ga potek zbiranja podpisov za referendum o vstopu Hrvaške v Nato navdaja z optimizmom, da bo širitev stekla, kot je načrtovano.

"Seveda pazljivo spremljamo dogajanje v Sloveniji, toda ne želimo se vpletati. Nikakršnih komentarjev ne bomo dajali, ki bi kakor koli vplivali na slovenski politični proces," je poudaril in ob tem dodal, da nihče ne more vedeti, kako se bo razpletlo v Sloveniji.

Za vstop Hrvaške ni potreben vrh Nata
O načrtu B za primer, da Slovenija ne bi pravočasno ratificirala vstopa Hrvaške v Nato, Appathurai ni želel ugibati in je dejal, da si prizadevajo za omenjeni cilj pod predpostavko, da ni alternative.

Ob tem je vseeno pojasnil, da v primeru zamude Hrvaška za to, da postane članica Nata, ne potrebuje novega vrha zavezništva.

Appathurai je povedal, da med 26 članicami zavezništva protokole o vstopu Albanije in Hrvaške v Nato niso ratificirale le še Slovenija, Nizozemska in Grčija, a od zadnjih dveh pričakuje, da bosta to storili kmalu.

Težave pri vstopanju Hrvaške po besedah tiskovnega predstavnika ne morejo ogroziti članstva Albanije, saj se obe državi obravnava kot posamezni kandidatki.

G. V,

Nato pričakuje Hrvaško