Iljušina so odgnala bojna letala F-16. Foto: Reuters
Iljušina so odgnala bojna letala F-16. Foto: Reuters

Zaradi incidenta je Estonija v sredo na pogovor poklicala ruskega veleposlanika v državi. Estonska vojska je namreč sporočila, da je rusko letalo iljušin-20 za približno minuto letelo v njihovem zračnem prostoru.

Častniki zveze Nato so sporočili, da je iljušin v torek vzletel iz ruske enklave Kaliningrad. Ko se je bližal Danski, so ga najprej prestregla danska letala F-16, nato pa je poletel severno proti Švedski. Tudi švedski lovci so ga prestregli, nato je za minuto vstopil v estonski zračni prostor, od koder so ga pospremila portugalska letala F-16.

Moskva: Polet ni kršil mednarodnih dogovorov
Kmalu se je oglasila Moskva, ki je obtožbe zavrnila. Rusi trdijo, da je bilo letalo na vadbenem poletu in da ni kršilo estonskega zračnega prostora. "Letalo je vzletelo iz Kaliningrada, a je letelo nad nevtralnimi vodami nad Baltskim morjem. Polet je bil v skladu z mednarodnimi dogovori o uporabi zračnega prostora," so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Rusijo so Natove sile v zadnjem času že večkrat obtožile mejnih incidentov. Razmere na območju so zaradi spopadov na vzhodu Ukrajine zelo napete.

Čigava je podmornica?
Prejšnji teden je tako Švedska, ki sicer ni članica Nata, v svojih ozemeljskih vodah okoli 48 kilometrov južno od prestolnice Stockholm opazila skrivnostno podmornico, za katero še vedno raziskujejo, čigava je in kaj dela pri njih. Največ virov namiguje na to, da je ruska. Septembra je Estonija Rusijo obtožila tudi, da je na njihovi meji ugrabila enega izmed estonskih uradnikov.