Borut Pahor in Boris Tadić sta se pred kratkim že srečala v Beogradu. Foto: Reuters
Borut Pahor in Boris Tadić sta se pred kratkim že srečala v Beogradu. Foto: Reuters
Borut Pahor, Jadranka Kosor in Boris Tadić
Tadić, Pahor in Kosorjeva so se pred kratkim srečali na Ptuju, a dokončnega dogovora o srbski udeležbi na Brdu tudi takrat niso dosegli. Foto: Reuters
Pahor prepričuje za konferenco

Udeležba Srbije na konferenci o Zahodnem Balkanu je kljub prepričevanju Boruta Pahorja še vedno v negotovosti, saj Beograd ne odstopa od svojih zahtev. Slovenski premier je v sredo zvečer odpotoval v Beograd, kjer se je srečal z Borisom Tadićem, da bi ga prepričal, naj se udeleži konference na Brdu pri Kranju.

Glede udeležbe predstavnikov EU-ja in srbskega predsednika na konferenci se je Pahor v Bruslju uro in pol pogovarjal tudi s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyjem, ki naj bi tudi prišel na Brdo. Po srečanju nihče izmed njiju ni hotel dajati izjav. Pahor je dejal, da je jutri nov dan, še manj pa je bil zgovoren Van Rompuy, ki je novinarjem zaželel le dober večer.

Pahor je med sredinim obiskom v Kopru povedal, da se je čez noč zgodilo nekaj, zaradi česar mora takoj odpotovati v tujino. Da je Pahor iz Portoroža z letalom odpotoval v Beograd, so potrdili v kabinetu predsednika vlade, a podrobnosti o obisku niso razkrili. Da je bil v Beogradu, je potrdil tudi Pahor sam. Povedal je, da se je srečal s predsednikom Borisom Tadićem in z evropskim komisarjem za širitev Štefanom Fülejem, drugih podrobnosti pa ni razkril.

Pahor išče rešitve za nastale težave
V Beograd je Pahor odšel po posvetu s hrvaško premierko Jadranko Kosor in njeno vlado, s katero načrtujejo sobotno konferenco o Zahodnem Balkanu na Brdu pri Kranju. Slovenski premier je dodal, da se pri organizaciji srečujejo s številnimi težavami, ki jim jih še ni uspelo rešiti. Ob tem je dodal, da gre danes v Bruselj, kjer bo skušal rešiti nastale težave, če bo potrebno, pa bo jutri odpotoval še kam.

"Naš poskus je iskren, še vedno so odprta vsa vrata za vse voditelje, s premierko Kosorjevo vse delava zelo iskreno," je še povedal Pahor in se obrnil na vse tiste, ki mu očitajo, da bi se moral ukvarjati z domačimi težavami: "To so naši problemi - želimo si mir, varnost in stabilnost v regiji." Povedal je še, da mednarodna skupnost tokratni poskus Slovenije in Hrvaške zelo spoštuje.

Pahor in Füle naj bi poskušala srbskega predsednika Tadića prepričati, naj se udeleži sobotne konference o Zahodnem Balkanu, ki bo potekala na Brdu pri Kranju.

Srbija pogojuje svoj obisk s Kosovom
Srbski predsednik Tadić zavrača prihod na srečanje na Brdo, saj so tja vabljeni tudi najvišji predstavniki Kosova. Srbija namreč zahteva, da mora biti Kosovo zastopano v skladu z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov 1244, ki ga še vedno opredeljuje kot del Srbije, in mora tako na konferenci nastopiti z imenom Kosovo Unmik.

"Če bo konferenca potekala brez navzočnosti Srbije, nam tega nihče ne sme očitati, saj smo svoje stališče do tega jasno in glasno povedali že na samem začetku. Pogoji, pod katerimi bi se Srbija udeležila konference, so znani, zato se mi zdi povsem neprimerno, da poskušajo nekateri mednarodni odposlanci učiti Srbijo, kaj bi morala narediti," je povedal srbski predsednik v intervjuju za srbsko tiskovno agencijo Tanjug.

Kosovo to seveda zavrača in pravi, da se pod srbskimi pogoji konference ne bo udeležilo. Za zdaj naj bi veljalo, da se bo kosovski premier Hashim Thaci konference udeležil kot predsednik neodvisne države.

Rešitev v neformalnem srečanju?
Slovenija in Hrvaška, ki skupaj organizirata konferenco, naj bi imeli rešitev za vprašanje udeležbe tako Kosova kot Srbije. Zaplet naj bi rešili tako, da bo šlo za neformalno srečanje, kjer bodo vsi udeleženci predstavljeni le z imeni. Tako naj ne bi poudarjali imen držav ali političnega položaja udeležencev, vendar se Srbija s tem ne strinja.

Pahor prepričuje za konferenco