Slovenski zunanji minister optimistično zre na sobotno konferenco. Foto: EPA
Slovenski zunanji minister optimistično zre na sobotno konferenco. Foto: EPA
Brdo pri Kranju
Brdo pri Kranju bo prizorišče konfernce o Zahodnem Balkanu. Foto: MMC RTV SLO
Konferenca bo ali ne bo?

Samuel Žbogar je na odboru za zunanjo politiko dejal, da še potekajo usklajevanja glede udeležbe na konferenci in sklepne deklaracije srečanja, ki je napovedano za soboto na Brdu pri Kranju.

"Iz regije imamo večino potrditev, ne pa še vseh," je Žbogar odgovoril na vprašanje o udeležbi voditeljev iz regije na konferenci in dodal je, da še usklajujejo vprašanje udeležbe Kosova in Srbije zaradi vprašanja statusa Kosova na srečanju. "Glede Kosova in Srbije si za zdaj prizadevamo, da bi oba sodelovala na konferenci," je zatrdil.

"Konferenca bo poslala svež nov veter iz regije v EU," je poudaril minister, za katerega srečanje kaže na krepitev ugleda in vloge Slovenije na območju. Po Žbogarjevih besedah je namen konference, da se prvič sestanejo voditelji držav Zahodnega Balkana in Evropski uniji pošljejo sporočilo.

Najpomembnejše sporočilo konference bi po mnenju ministra bilo, da so države regije sposobne priti skupaj in se pogovarjati o svoji evropski prihodnosti, da voditelji verjamejo v evropsko prihodnost in da so za to pripravljeni na reforme.

Pripravljenost na ponovno povezovanje regije
Po Žbogarjevih besedah bodo voditelji držav regije na konferenci tudi sporočili, da so pripravljeni na ponovno povezovanje regije in da so pripravljeni reševati dvostranska vprašanja. Navsezadnje pa je pomembno sporočilo tudi, da srečanje skupaj organizirata Slovenija in Hrvaška, meni minister.

Na Brdo pri Kranju naj bi prišli predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, španski zunanji minister Miguel Angel Moratinos kot predstavnik predsedujoče EU-ju Španije ter evropski komisar za širitev Štefan Füle. Konferenco je po Žbogarjevih besedah podprla tudi visoka zunanja predstavnica Unije Catherine Ashton.

Slovenija in Hrvaška imata rešitev
Hrvaški Jutarnji list je poročal, da srbski predsednik Boris Tadić, ki je svojo udeležbo pogojeval s tem, da Kosovo ne nastopi kot samostojna država, še ni odgovoril na povabilo na konferenco. Če bo Tadić prišel, naj se ne bi vedelo do zadnjega.

Slovenija in Hrvaška, ki skupaj organizirata konferenco, naj bi imela rešitev za vprašanje udeležbe tako Kosova kot Srbije. Jutarnji list poroča, da gre za rešitev, da bo srečanje neformalno, kar pomeni, da bodo vsi udeleženci predstavljeni le z imeni. Tako naj ne bi poudarjali imen držav ali političnega položaja udeležencev.

Jutarnji list še navaja, da naj bi nekatere pomembne članice EU-ja od organizatorjev konference zahtevale, da se ne popušča Srbiji, saj po njihovem mnenju Beograd ne bi smel izkoriščati svoje pomembne vloge v regiji za izsiljevanje.

Konferenca bo ali ne bo?