Ro, nekdanji odvetnik, je leta 2002 presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah. Foto: EPA
Ro, nekdanji odvetnik, je leta 2002 presenetljivo zmagal na predsedniških volitvah. Foto: EPA

je umrl. Domnevno naj bi storil samomor.

62-letni Ro, ki se mu je petletni predsedniški mandat iztekel v začetku leta 2008, je po besedah svojega predstavnika le dvesto metrov stran od svojega doma skočil s skale v prepad. Čeprav so ga prepeljali v bolnišnico v Busanu, je zaradi hudih poškodb glave kmalu umrl.

Družinskim članom je pustil tudi kratko poslovilno sporočilo, v katerem je zapisal, da je imel zelo težko življenje in da mu je hudo, ker je zaradi njega trpelo preveč ljudi.

Predtem je policija sporočila, da je Ro doživel nesrečo, saj naj bi mu med planinarjenjem na gori Pongva spodrsnilo, in da so ga zato pripeljali v bolšnišnico.

Okoristil naj bi se z več milijoni dolarjev
Ro se je aprila letos javno opravičil Južnim Korejcem, ker jih je razočaral, nikoli pa ni priznal, da je kriv in da je resnično med letoma 2003 in 2008, ko je bival v predsedniški palači, od bogatega poslovneža prejel šest milijonov ameriških dolarjev podkupnin. Priznal pa je, da veliko vsoto denarja prejela njegova žena, a pri tem naj ne bi šlo za podkupovanje, ampak pomoč pri plačilu njenega dolga.

To je prvi (domnevni) samomor kakšnega sodobnega južnokorejskega voditelja, zato so ljudje povsem pretreseni. Zdajšnji predsednik, Li Mjung Bak, Rojev naslednik, je dejal: "To je neverjeten in zelo žalosten dogodek."

A. P.