Na javnem srečanju so pred kratkim izpuščeni nekdanji pripadniki Ete obžalovali svoje nasilne akcije v preteklosti. Foto: EPA
Na javnem srečanju so pred kratkim izpuščeni nekdanji pripadniki Ete obžalovali svoje nasilne akcije v preteklosti. Foto: EPA
Protest proti izpustitvi pripadnikov Ete v Pamploni. Foto: EPA

Okoli 70 izpuščenih zapornikov je v baskovskem mestu Durango dejalo, da se zavedajo trpljenja in škode, ki so jo povzročili. Šlo je sicer za njihovo prvo skupno javno srečanje. Vlada je srečanje medtem obsodila.

Nekdanji pripadniki so bili obsojeni zaradi streljanj in bombnih napadov med sedemdesetimi in devetdesetimi leti prejšnjega stoletja, v izjavi pa so dejali, da "sprejemajo polno odgovornost za posledice konflikta".

"Zaradi tega bomo delovali odgovorno, s pozitivno in konstruktivno voljo in vizijo," so še dejali, obenem pa so še pozvali k amnestiji za preostale zaprte pripadnike Ete, poroča BBC.

Vlada proti pogajanjem
Lani je Evropsko sodišče za človekove pravice razsodilo, da morajo biti zaporniki, ki so se zdaj javno srečali, izpuščeni. Španska vlada je odločitev sodišča sicer obsodila, a je začela zapornike oktobra izpuščati.

Desna vlada nasprotuje pogajanjem z Eto, ki je leta 2011 oznanila konec oborožene kampanje za vzpostavitev neodvisne baskovske države na severu Španije in jugozahodu Francije. Španski notranji minister je v petek dejal, da ga zanima le "brezpogojna razpustitev" Ete. Etine oborožene akcije so v štiridesetletnem delovanju za seboj pustile več kot 800 smrtnih žrtev.