Duisburg in Nemčija
Duisburg in Nemčija "v globoki žalosti". Foto: Reuters
Love Parade
V napolnjenem predoru je zavladala panika, v stampedu, ki je sledil, je umrlo 19 ljudi. Foto: Reuters

Redko tako veliko strokovnjakov opozarja pred nevarnostmi organizacije takega velikega dogodka na tako neprimerni lokaciji. Zakaj ni nihče poslušal?

Ulrich Becker, kolumnist Bilda
Duisburg
Na kraju tragedije polagajo cvetje in prižigajo sveče. Foto: EPA

Nemčija je v šoku zaradi smrti 20 udeležencev festivala, ki je potekal v Duisburgu, med katerimi je bilo šest tujcev (iz Nizozemske, Španije, BiH-a, Avstralije, Italije in Kitajske). Številni ne morejo razumeti, kako se je taka tragedija lahko zgodila v njihovi državi, ki slovi po odlični organiziranosti in strogem spoštovanju pravil.

Med neustavljivim begom je bilo po zadnjih podatkih ranjenih 511 ljudi, od tega 43 resneje, oblasti pa so potrdile smrt 20. žrtve; za posledicami poškodb je v bolnišnici umrla 21-letna Nemka.

Interni dokumenti prirediteljev dogodka, ki jih je na svoji spletni strani objavil nemški Spiegel, kažejo, da je bila nekdanja železniška postaja kot prizorišče parade odobrena le za največ 250.000 udeležencev, podatki o dejanski udeležbi pa se gibljejo od pol milijona do 1,4 milijona. Dokument, ki so ga izdale mestne oblasti v Duisburgu, še nakazuje, da so bili prireditelji izvzeti iz standardnih pravil o minimalni širini in številu zasilnih izhodov ter glede požarne obrambe.

Organizatorji niso upoštevali opozoril policije in gasilcev
Vodja sindikata nemške policije Rainer Wendt je organizatorje in mestne oblasti obtožil, da so v želji po zmanjšanju stroškov varčevali pri varnostnih ukrepih, in navedel, da ni bilo videonadzora, ki bi morda omogočil hitrejše posredovanje ter preprečil tragedijo takšnih razsežnosti. Dodal je, da organizatorji niso upoštevali opozoril policije, ki je opozarjala, da Duisburg z okoli pol milijona prebivalci ni primerno prizorišče za množični festival tehnoglasbe.

"Pred enim letom sem jih posvaril, da Duisburg ni primerna lokacija za Parado ljubezni. Mesto je premajhno in prenatrpano," trdi Wendt. Zatrdil je še, da so ignorirali njegova opozorila, čeprav so oblasti v bližnjem Bochumu, po velikosti primerljivim z Duisburgom, upoštevale opozorila policije in lani odpovedale tam načrtovani festival Parada ljubezni. Ta je bil prvič organiziran leta 1989 v Berlinu, največjem nemškem mestu s 3,5 milijona prebivalci, kjer je potekal do leta 2006.

Le en vhod in izhod
Da opuščena železniška postaja ni primerno prizorišče za tovrsten dogodek, tudi zato, ker so morali udeleženci do tja priti po predoru, naj bi že pred sobotno parado mestne oblasti opozarjali gasilci in policisti. Poleg tega je v času nesreče deloval le en vhod in en izhod.

Preiskava proti neznanim osebam
Nemška kanclerka Angela Merkel pričakuje "natančno in temeljito" preiskavo tragedije. Državno tožilstvo v Duisburgu nadaljuje preiskavo okoliščin tragedije, preučuje izjave prič in analizira dokumentacijo, povezano s Parado ljubezni. Tiskovni predstavnik tožilstva Rolf Haferkamp je povedal, da ni izključena niti možnost uboja iz malomarnosti, a za zdaj je preiskava uperjena proti neznanim osebam. Preiskava naj bi trajala več tednov, če ne mesecev.

Župan Duisburga Adolf Sauerland je zatrdil, da mesto sodeluje s tožilstvom. Mesto bo pripravilo žalno slovesnost za žrtvami parade in odprlo žalno knjigo. Sauerland, na katerega letijo ostre kritike, je zatrdil, da se vprašanju morebitne osebne odgovornosti za nesrečo ne bo izmikal. "Ko bomo vedeli, kaj se je zgodilo, si bomo postavili vprašanje glede odgovornosti. Mesto žaluje. Pomagali bomo pojasniti, kaj se je zgodilo. Storili smo vse, da bi bilo prizorišče varno," je dejal.

Sorodniki žrtev napadli župana
Sauerlanda so v nedeljo med ogledom prizorišča tragedije fizično napadli žalujoči, ki so izgubili svoje bližnje. Župana so izžvižgali, ozmerjali, neki moški pa je vanj vrgel blato, tako da so morali posredovati varnostniki. Sauerland dejal, da razume napad, saj so žalujoče premagala čustva.

Oblasti še niso povsem pojasnile, kaj točno se je v soboto dogajalo v predoru, ki je vodil do prizorišča festivala. Večino žrtev so našli mrtve na nasipu ob predoru, v njem pa nobene.

"Zakaj ni nihče poslušal?"
"Redko tako veliko strokovnjakov opozarja pred nevarnostmi organizacije takega velikega dogodka na tako neprimerni lokaciji," je zapisal kolumnist Bilda Ulrich Becker. "Zakaj ni nihče poslušal?" Konservativni Allgemeine Zeitung pa je zapisal: "Škandal ob tej katastrofi je še toliko večji, ker so bili vsi opozorjeni – mesto, policija, organizatorji in posvetovalci."

Redko tako veliko strokovnjakov opozarja pred nevarnostmi organizacije takega velikega dogodka na tako neprimerni lokaciji. Zakaj ni nihče poslušal?

Ulrich Becker, kolumnist Bilda