"Odstopi zdaj!" poziva vse več Nemcev svojega predsednika, ki je priznal klica v uredništvo Bilda, a zavrača odstop. Foto: Reuters

Deseti nemški predsednik se je v zadnjih dneh zapletel v afero s spornim posojilom in poseganjem v svobodo medijev, zaradi česar je že izgubil naklonjenost večine državljanov.

Protestniki navdih našli pri arabski vstaji
Sobotni protest pred predsedniško palačo so organizirali predvsem mladi prek priljubljenega socialnega omrežja Facebook. Pred gradom Bellevue se je zbralo okoli 300 ljudi, ki so predsednika Wulffa pozvali k odstopu. Simboliko čevljev so si sicer sposodili iz arabske kulture, kjer je to znak popolnega nespoštovanja.

"Čevlje želimo samo dvigniti in jih ne metati," je ob tem pojasnil eden izmed organizatorjev. Še vedno je namreč dobro znan odmeven incident iz leta 2008, ko je neki besen iranski novinar vrgel čevelj v takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha.

Bild vztraja: Predsednik je hotel preprečiti objavo
Wulff je bil v minulih tednih deležen ostrih kritik medijev in opozicije, potem ko je nemški tabloid Bild objavil zgodbo o njegovem spornem zasebnem posojilu za hišo v višini pol milijona evrov. Pozneje so se temu pridružili še očitki, da je pritiskal na odgovornega urednika Bilda Kaija Diekmanna, naj članak o posojilu ne objavijo.

V pogovoru na nemški televiziji je Wulff v sredo priznal, da je s telefonskim klicem Diekmannu storil napako, da pa ne namerava odstopiti. Wulff je tudi zatrdil, da je Diekmanna zgolj prosil, naj odloži objavo članka, kar pa pri Bildu zavračajo in vztrajajo, da je predsednik želel preprečiti objavo. Wulffa so pozvali, naj dovoli objavo svojega sporočila na Diekmannovem odzivniku, kar pa je predsednik zavrnil.

Da je usoda predsednika negotova, potrjuje molk kanclerke Angele Merkel, ki se še vedno ni izrekla o prvi temi tedna v Nemčiji. Wulff je bil pred izvolitvijo za predsednika viden član vladajoče krščansko-demokratske stranke (CDU).