Pogovori Merklove s savdsko kraljevo hišo so osredotočeni na boj proti terorizmu, podnebne spremembe, pravice žensk in julijski vrh G20. Foto: Reuters
Pogovori Merklove s savdsko kraljevo hišo so osredotočeni na boj proti terorizmu, podnebne spremembe, pravice žensk in julijski vrh G20. Foto: Reuters

Koliko savdskih vojakov in na katerih področjih naj bi vojski sodelovali, še ni znano.

Namestnik savdskega ministra za gospodarstvo Mohamed Al Tuvajdžiri je sicer tik pred obiskom Merklove v pogovoru za nemški časopis Spiegel napovedal, da Savdska Arabija od Nemčije ne bo več naročala novega orožja in tako nemški vladi ne bo več povzročala težav s tem.

Kot je pojasnil, je razlog za odpoved nabave orožja v želji Riada, da poglobi sodelovanje z Berlinom. "Odnosi z Nemčijo so za nas pomembnejši kot spor zaradi izvoza orožja," je dejal. Dodal je, da si Riad želi, da bi Nemčija postala eden izmed najpomembnejših gospodarskih partnerjev Savdske Arabije.

V Nemčiji so orožarski posli z ultrakonservativno savdsko monarhijo sporni že več let. Vsa savdska naročila tankov, orožja in vojaške opreme mora vlada odobriti posamično.

Sporno posredovanje v Jemnu
Savdska Arabija je na čelu vojaškega posredovanja v Jemnu, v okviru katerega bombardirajo vojaške položaje uporniških šiitskih Hutijev, pri tem pa prihaja tudi do številnih žrtev med civilisti. Zaradi posredovanja v Jemnu je Savdska Arabija deležna številnih kritik mednarodne skupnosti. Organizacija za varstvo človekovih pravic Amnesty International državo obtožuje tudi vedno večjih kršitev človekovih pravic.

Merklova se je v Riadu na kosilu že srečala s kraljem Salmanom. Njeni pogovori s savdsko kraljevo hišo so sicer osredotočeni na boj proti terorizmu, podnebne spremembe, pravice žensk (Merklova je pred kralja stopila nepokrita in v hlačah) in julijski vrh 20 najrazvitejših držav sveta (G20) v Hamburgu.