Nemški varnostni organi očitno menijo, da jim je zmanjkalo primernih orodij za učinkovit boj proti terorizmu in kriminalu. Foto: Reuters
Nemški varnostni organi očitno menijo, da jim je zmanjkalo primernih orodij za učinkovit boj proti terorizmu in kriminalu. Foto: Reuters

Po aretacijah na Dunaju je tudi Nemčija sporočila, da je v preteklih tednih preprečila več načrtovanih napadov islamistov in pridržala osumljene.

"Stopnja ogroženosti zaradi islamističnega terorizma je še naprej visoka," je poudarila nemška notranja ministrica Nancy Faeser. "Razmere so izjemno nevarne."

Zvezni urad za zaščito ustave na spletu odkriva številne grožnje, ki jih širi skupina Islamska država, in povečano hujskanje džihadistov v spletnih klepetih.

Notranja ministrica na željo preiskovalcev načrtuje nova pooblastila v boju proti terorizmu – in sicer možnost uporabe umetne inteligence za prepoznavanje obrazov, gest ali hoje preiskovancev na spletu, kar je zdaj prepovedano, ker se podatki o iskanju hranijo na tujih strežnikih.

S tovrstnimi pooblastili bi nemški kriminalisti lahko že mesece prej prišli na sled teroristki Danieli Klette, nekdanji pripadnici skrajno leve frakcije rdeča armada, ki so jo po 30 letih iskanja aretirali februarja letos, čeprav jo je kanadski novinar z umetno inteligenco na spletu izsledil že prej.

Podoben predlog o uporabi umetne inteligence sta v tem tednu podala danska policija in tamkajšnje ministrstvo za pravosodje.

"Še vedno sami pregledujemo fotografije, da s prepoznavanjem obraza identificiramo osumljence," je dejal vodja danske policije Thorkild Fodge. "Če bodo politiki dovolili, pa bomo lahko to počeli elektronsko."

Nemško notranje ministrstvo premišljuje tudi o možnosti prikritega preiskovanja, vdora kriminalistov v stanovanja osumljencev in nameščanja prisluškovalnih naprav. Predlog povzroča veliko nelagodja, tudi med novinarji, ki ščitijo žvižgače.

Več podpore bi znal uživati ukrep, ki je odziv na povečano obračunavanje z noži, zlasti po tem, ko je konec maja Afganistanec v Mannheimu do smrti zabodel 29-letnega policista. Napoveduje se strožji zakon glede nošenja nožev v javnosti in okrepljen nadzor. Nemški varnostni organi očitno menijo, da jim je zmanjkalo primernih orodij za učinkovit boj proti terorizmu in kriminalu.

Nemčija napoveduje ostrejše ukrepe proti terorizmu