Največja nasprotnika na volitvah se bosta vendarle sešla na pogovorih o sestavi vlade. Foto: EPA
Največja nasprotnika na volitvah se bosta vendarle sešla na pogovorih o sestavi vlade. Foto: EPA
Predsednik evropske komisije Jose Manuel Barroso in nemški kancler Gerhard Schröder
Barroso meni, da mora Nemčija čim prej oblikovati vlado. Foto: EPA

V okviru teh prizadevanj naj bi se jutri sešla celo največja tekmeca kancler Gerhard Schröder in opozicijska izzivalka Angela Merkel, ki je v sredo prestala glasovanje stranke o njeni zaupnici.

Schröder je na pogajanja pripravljen, le če bosta obe strani vanje vstopili brez predpogojev. S tem je odstopil od zahteve svoje stranke, da bo vstopila v vlado, le če bo on njen kancler. Dejal je, da naj bi šlo za spoznavne pogovore v fazi, ko bodo drug drugemu pojasnili, kako bi vzpostavili stabilno vlado.

Zeleni in SPD o nadaljevanju dela
Sicer so poslanci socialdemokratov (SPD) v sredo Schröderja podprli kot njihovega kanclerskega kandidata, hkrati pa izrazili željo po vladanju pod njegovim vodstvom. Za vodjo poslanske skupine pa so znova potrdili predsednika stranke Franza Münteferinga.

Ta je dejal, da sta dosedanja koalicijska partnerja SPD in Zeleni pripravljeni
sodelovati tudi v novi vladi. Zavedamo pa se, da potrebujemo še tretjega, je dejal predsednik SPD-ja in izrazl upanje, da se bo liberalni FDP pripravljen pogovarjati o vstopu v koalicijo. Zeleni so sicer do liberalcev nekoliko skeptični.

Zaskrbljenost Evropske komisije
O negotovosti, ki jo prinašajo izidi nemških volitev, je razpravljala tudi Evropska komisija. Predvsem se bojijo, da bi lahko negotovost vrgla senco na nujne gospodarske reforme v Uniji in otežila pogajanja o prihodnji finančni perspektivi.

Predsednik Jose Manuel Barroso še vedno upa, da bo EU dogovor dosegel letos, zaradi česar je tudi javno pozval k čimprejšnjemu oblikovanju stabilne nemške vlade.