Pogajanja CDU-ja s SPD-jem so postala možnost, vendar bo treba do njih morda počakati še več kot mesec dni. Foto: Reuters
Pogajanja CDU-ja s SPD-jem so postala možnost, vendar bo treba do njih morda počakati še več kot mesec dni. Foto: Reuters
Martin Schulz
Predsednik SPD-ja Schulz je obljubil, da bodo o tem, ali bo SPD sodeloval v novi vladi, odločali člani stranke. Foto: Reuters/Pawel Kopczynski
Shulz: Možnosti za koalicijo so odprte
CDU poziva SPD k veliki koaliciji

Po koncu štiriurnih pogovorov je ministrski predsednik nemške zvezne dežele Schleswig-Holstein Daniel Günther dejal, da ima CDU trdno namero sestaviti koalicijsko vlado, ki bo sposobna vladati, ne manjšinske vlade.

Reuters medtem navaja Julio Kloeckner, podpredsednico CDU-ja, ki je dejala, da se pogovori s SPD-jem o veliki koaliciji morda ne bodo začeli do naslednjega leta. "Temeljitost je pomembnejša od hitrosti," je dejala za televizijo ARD. "Upam, da se bodo pogovori začeli z novim letom," je dodala in SPD pozvala, naj ne postavlja meja, čez katere ne bi šli in ki bi škodovale pogajanjem še pred njihovim začetkom. Takšen zamik pogajanj o koaliciji bi podaljšal negotovost v največjem gospodarstvu Evrope.

Ministrski predsednik dežele Schleswig-Holstein Günther je strankarske kolege pozval, naj bodo tudi sami zadržani glede postavljanja zahtev pred začetkom pogajanj, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Shulz: "Obstaja več možnosti sodelovanja z vlado"
Vodja SPD-ja Martin Schulz je pojasnil, da obstaja več možnosti sodelovanja z bodočo nemško vlado, ne le velika koalicija. Priznal je, da je SPD trenutno v težki situaciji in da ne more predvideti, kakšen bo zaključek pogovorov v četrtek pri nemškem predsedniku Frank-Walterju Steinmeierju.

Schulz je poudaril, da so se za srečanje s predsednico krščansko-demokratske unije (CDU) Angelo Merkel in predsednikom krščansko-socialne unije (CSU) Horstom Seehoferjem odločili predvsem zaradi Steinmeierjevega poziva, ki ga ne bi bilo vljudno zavrniti. "Gremo v pogovore, pri katerih ne vemo, kam bodo vodili," je dejal Schulz.

Omenil vlado s CDU/CSU, SPD in Zelenimi
Dodal je, da so še vedno odprte vse možnosti glede oblikovanja vlade in sodelovanja z njo. Med drugim je navedel manjšinsko vlado ter tako imenovano kenijsko vlado, pri kateri bi sodelovali CDU/CSU, SPD in Zeleni. Več bo znano po četrtkovem srečanju, po katerem se bodo zagotovo še enkrat sestali vodje CDU-ja, CSU-ja in SPD-ja, je pojasnil Schulz.

Ob tem je opozoril, da socialdemokrati ne bodo prisiljeni v sprejemanje ultimatov. Zagovarjal je volilni program SPD-ja, ki bo po njegovih besedah osnova vseh pogovorov z unijo. Po njegovem se je pomembno osredotočiti na vsebino in argumente, ne pa taktiziranje.

SPD omiljuje svoje stališče
Potem, ko so socialdemokrati na septembrskih parlamentarnih volitvah prejeli rekordno nizko podporo, je Shulz sicer izključil možnost novega oblikovanja velike koalicije, a je v zadnjih dneh zaradi pritiskov po propadu koalicijskih pogajanj CDU-ja s Svobodnimi demokrati (FDP) in Zelenimi omilil svoje stališče.

Schulz je obljubil, da bodo o tem, ali bo SPD sodeloval v novi vladi, odločali člani stranke. Ti temu sicer niso naklonjeni zaradi slabih posledic dozdajšnjega sodelovanja v koaliciji za stranko. Številni člani pa zagovarjajo bolj ohlapen dogovor s CDU-jem, po katerem bi SPD toleriral manjšinsko vlado Angele Merkel, jo podpiral ali vsaj ne glasoval proti določenim ukrepom. To podpira 48 odstotkov članov SPD-ja, medtem ko jih 36 odstotkov podpira novo veliko koalicijo, kaže anketa televizij RTL in NTV.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, ki je v preteklosti že bil na čelu SPD-ja, je medtem v nedeljo dejal, da ponovna velika koalicija ne more biti izhod iz krize.

Angela Merkel za stabilno vlado
Angela Merkel je danes dejala, da je zaradi novih izzivov doma in v tujini treba oblikovati stabilno vlado, pri vsakem oblikovanju vladne koalicije pa bo treba sprejemati kompromise.

V državi se bodo morali po mnenju kanclerke osredotočiti na digitalizacijo, razvoj gospodarstva, prebežnike in integracijo ter socialne probleme. Glede zunanje politike pa je poudarila prihodnost Evropske unije, odnose z Rusijo in ZDA ter razmere na Bližnjem vzhodu.

Kanclerka in predsednik proti novim volitvam
Kanclerka se je v soboto izrekla proti predčasnim volitvam in dejala, da je odgovornost politikov, da delajo v skladu z volilnimi izidi. "Resnično ne vem, kako se bodo stvari dogajale v prihodnjih dneh, a absolutno dajem prednost temu, da zelo hitro oblikujemo novo vlado," je dejala.

Tudi nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, nekdanji zunanji minister iz vrst SPD-ja, je dejal, da je proti novim volitvam. Veliko koalicijo je podprl tudi vodja nemške krščanskosocialne unije (CSU) Horst Seehofer.

Ponovno oblikovanje velike koalicije podpira tudi večina nemških volivk in volivcev. Kot je razvidno iz javnomnenjske raziskave nemškega časnika Bild am Sonntag, objavljene v nedeljo, jih 52 odstotkov podpira oblikovanje velike koalicije, 39 jih je proti, devet odstotkov pa je neopredeljenih.

Shulz: Možnosti za koalicijo so odprte
CDU poziva SPD k veliki koaliciji