39-letna Manuela Schwesig je ministrica za družinske zadeve, starejše državljane, ženske in mladino. Je poročena in ima enega sina. Foto: Reuters
39-letna Manuela Schwesig je ministrica za družinske zadeve, starejše državljane, ženske in mladino. Je poročena in ima enega sina. Foto: Reuters
Ursula von der Leyen
Obrambna ministrica Ursula von der Leyen, mati sedmih otrok, je konec leta obiskala Afganistan. Foto: Reuters

"Vedno je bilo težko usklajevati delo in družinsko življenje, a zdi se mi, da bi morali družinam v Nemčiji nekoliko olajšati delo," je dejala ministrica Manuela Schwesig in dodala: "Starši na delovnem mestu ne bi smeli biti v slabšem položaju in politiki smo tisti, ki moramo postaviti dober zgled pri tem."

Schwesigova, ministrica iz kvote socialnih demokratov (SPD), želi, da se črno na belo zapiše, da tedenska delovna obveznost za delavce, ki imajo manj kot tri leta stare otroke, znaša 32 ur, plačilo pa se jim ne spremeni, torej bi bilo enako, kot da bi še naprej delali osem ur na dan, pet dni v tednu.

"Kdo bo to plačal?"
A predlog ni naletel na dober odziv, "raztrgali" so ga tudi SPD-jevi koalicijski partnerji, krščanski demokrati (CDU) Angele Merkel. Označili so ga kot "norega" in posvarili, da bi močno obremenil tako davkoplačevalce kot celotno nemško gospodarstvo. "Prav zanima me, od kod bi vzeli denar za kaj takega," je dodal član CDU-ja Michael Fuchs, konservativni član bundestaga Joachim Pfeiffer pa se sicer strinja, da je treba usklajevati kariero in družinsko življenje, a da bi bilo siljenje podjetij, da bi zaposlenim za skrajšan delovni čas izplačevali polno plačo, "napad na konkurenčnost nemškega gospodarstva".

Nemška industrija že zdaj s strahom gleda na vladne načrte o uveljavitvi minimalne plače, omejitvi pogodb za začasno delo ter znižanje upokojitvene starosti za nekatere kategorije delavcev.

Družine ne želijo več postavljati na stranski tir
A ministrica je le sledila vzoru, ki ga ima v svoji lastni stranki. Nekateri najvidnejši člani socialnih demokratov namreč orjejo ledino na tem področju in so glasniki intenzivnejšega ukvarjanja z družino kljub pomembnim položajem. Vodja SPD-ja Sigmar Gabriel je tako lani zavrnil, da bi se na volitvah kot kanclerski kandidat pomeril z Merklovo, ker želi "več časa preživeti s svojo mlado hčerko Marie". Danes, ko je namestnik Merklove in gospodarski minister, ima srede popoldne vsak teden proste, da lahko vsaj takrat Marie pride iskat v vrtec. Tudi ministrica za družino Schwesigova ob sredah popoldne ne pusti, da bi jo motili s službenimi zadevami.

Včasih le priročen izgovor
Jörg Asmussen
se je decembra odpovedal zelo pomembnemu položaju - članu odbora Evropske centralne banke v Frankfurtu z utemeljitvijo, da želi več časa preživeti s svojo družino, ki živi v Berlinu.

A počasi se ta miselnost seli tudi k nekaterim konservativcem. Obrambna ministrica Ursula von der Leyen, ki ima kar sedem otrok, je javno izrazila željo, da bi občasno delala od doma, nekdanji vodja osebja Merklove, Ronald Pofalla, pa je kot umik s tega mesta navedel "družinske razloge". S tem si je sicer nakopal plaz kritik, saj se je izkazalo, da se je pravzaprav po tiho dogovarjal za bolje plačano službo pri podjetju Deutsche Bahn.