Arkanov pogreb leta 2000. Foto: EPA
Arkanov pogreb leta 2000. Foto: EPA

Od hrvaških oblasti je zahtevalo preverjanje potencialnih prič, med katerimi je tudi pokojni srbski kriminalec Željko Ražnatović - Arkan.

Na seznamu več kot 60 ljudi, ki jih vrhovno deželno sodišče v Münchnu obravnava kot mogoče priče, je vrsta pokojnih. Med njimi tudi nekdanji hrvaški premier Ivica Račan in številni drugi jugoslovanski politiki, kot so Josip Vrhovec, Milka Planinc, Mika Špiljak, Jure Bilić, Milutin Baltić.

Nemško sodišče je od kolegov z zagrebškega županijskega sodišča do začetka oktobra zahtevalo uradne potrditve, katere osebe s seznama prič niso več žive. Časnik Jutarnji list pa se ob tem sprašuje, kako bo Hrvaška uradno potrdila, da je Arkan mrtev, potem ko so ga umorili v Beogradu leta 2000.

Dokazni posnetek
Sojenje Mustaču so združili s sojenjem njegovemu podrejenemu v jugoslovanski obveščevalni službi Josipu Perkoviću. Po večmesečnih zapletih na Hrvaškem z njuno izročitvijo čakata v nemškem priporu na začetek sojenja, ki je napovedan za 17. oktober. Nemško sodišče naj bi imelo posnetek pogovora med Mustačem in Perkovićem z začetka 90. let, v katerem naj bi omenjala Arkana. Neuradno naj bi bil Arkan neposredno vpleten v umor Đurekovića in naj bi bil domnevno tudi sodelavec jugoslovanske obveščevalne službe.

Perković je po razpadu Jugoslavije delal tudi za hrvaške varnostnoobveščevalne službe, tako kot še nekateri pripadniki tajnih služb, ki so na nemškem seznamu. Med drugimi tudi Tomislav Miličić, ki je bil tudi sekretar v kabinetu nekdanjega direktorja hrvaške protiobveščevalne agencije in zdajšnjega predsednika HDZ-ja Tomislava Karamarka.

Nemčija zahteva od Hrvaške tudi vrsto dokumentov iz časa socialistične Hrvaške iz prve polovice 80. let, v katerih naj bi omenjali poneverbo deviz ali kriminal v Ini, ki naj bi pripeljali do umora Đurekovića.