Franziska Giffey. Foto: EPA
Franziska Giffey. Foto: EPA

Članica nemških socialdemokratov je odstop podala na današnji seji vlade. "V zadnjih dneh so se razprave o moji doktorski disertaciji iz leta 2010 vrnile," je dejala in pojasnila, da odstopa zaradi preiskave njenega doktorata o evropski politiki na Svobodni univerzi v Berlinu.

Na čelu zveznega ministrstva za družino naj bi jo do konca mandata nasledila pravosodna ministrica Christine Lambrecht, prav tako iz vrst SPD-ja, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Univerza je je preiskavo njenega doktorata sprožila že leta 2019, a ji takrat naziva niso odvzeli, so ji pa izdali ukor. Lani je univerza odprla novo preiskavo, nakar so nemški mediji prejšnji teden poročali, da naj bi se tokrat odločili za preklic doktorata, čeprav dokončna odločitev uradno še ni bila sprejeta.

Po podatkih platforme VroniPlag Wiki 49 od skupno 265 strani doktorske disertacije kaže znake plagiatorstva, od nenavajanja virov citatov do neposrednega prepisa iz drugih del. Franziska Giffey očitke zavrača.

Giffey ostaja v boju za županjo Berlina

43-letna Giffey je sicer vidna članica SPD-ja in bo vodila stranko na septembrskih volitvah predstavniškega doma Berlina ter se potegovala za mesto županje. Od te kandidature ne odstopa.

Zvezne parlamentarne volitve bodo v Nemčiji potekale 26. septembra, na isti dan bodo potekale tudi ločene volitve v Berlinu.

Pred leti odstopila še dva ministra

V letih 2011 in 2013 sta zaradi očitkov o plagiatorstvu morala odstopiti nekdanji obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg in ministrica za šolstvo Annette Schavan. S podobnimi obtožbami sta se spoprijemala tudi zdajšnja predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, a so ju oprali krivde.