Nemška kanclerka Angela Merkel je že čestitala vodji socialnih demokratov Sigmarju Gabrielu (desno). Foto: BoBo
Nemška kanclerka Angela Merkel je že čestitala vodji socialnih demokratov Sigmarju Gabrielu (desno). Foto: BoBo
Merklova na pragu tretje vlade

Za vstop v veliko koalicijo je svoj glas oddalo kar 76 odstotkov članov SPD-ja. Po besedah predsednika stranke Sigmarja Gabriela se bodo današnji izidi zapisali ne le v zgodovino stranke socialne demokracije, temveč tudi v zgodovino Nemčije, saj da gre za dan, ki predstavlja praznik "medstrankarske demokracije". Gabriel se je tudi tistim, ki so glasovali proti vstopu v koalicijo, zahvalil za udeležbo.

Potrditev kanclerke v torek
Angela Merkel je Gabrielu le že čestitala za uspešen izid glasovanja in se veseli sodelovanja v veliki koaliciji. Generalni sekretar CDU-ja Hermann Gröhe je v imenu stranke dejal, da se veselijo, da bo lahko nova koalicija čim prej začela delati. Po njegovih besedah je koalicijska pogodba dober temelj za prizadevanja, da Nemčija ostane uspešna država in da se bo Nemcem čez štiri leta godilo še bolje.

Nemčija bo verjetno že naslednji teden dobila novo črno-rdečo vlado pod vodstvom Merklove, ki naj bi jo bundestag na položaj kanclerke vnovič potrdil v torek.

Imenovanje ministrov še danes
Še danes bo znana porazdelitev ministrskih resorjev med strankami, v nedeljo pa imena novih ministrov. Imenovanja in prisege ministrov bodo predvidoma sledili v torek.

Po pričakovanjih naj bi od 14 ministrstev vodenje petih pripadlo CDU-ju, tri CSU-ju in šest SPD-ju. Finančni minister naj bi ostal Wolfgang Schäuble (CDU), Gabriel bo novi " superminister" za gospodarstvo in energijo, vodja poslanske skupine SPD-ja v bundestagu Frank-Walter Steinmeier pa bo znova zunanji minister. To mesto je zasedal že v času prve velike koalicije pod vodstvom Merklove pred štirimi leti.

Ministrica za delo Ursula von der Leyen (CDU) naj bi nekoliko presenetljivo prevzela obrambni resor, s čimer bi postala prva ženska na tem mestu. Prvotno so nekateri mediji ugibali, da bi lahko postala nova notranja ministrica.

Barbara Hendricks (SPD) naj bi vodila ministrstvo za okolje, generalna sekretarka socialdemokratov Andrea Nahles ministrstvo za delo in socialne zadeve, podpredsednica SPD Manuela Schwesig bo skrbela za družinsko ministrstvo, dosedanji gospodarski minister zvezne dežele.
Glede drugih ministrskih položajev pa mediji ugibajo, da bo Gröhe novi zdravstveni minister, dosedanji obrambni minister Thomas de Maiziere (CDU) naj bi zasedel notranje ministrstvo, generalni sekretar CSU Alexander Dobrindt pa prometno ministrstvo.

Merklova na pragu tretje vlade