Na Hrvaškem je bilo letos že 12 nesreč migov-21. Foto: EPA
Na Hrvaškem je bilo letos že 12 nesreč migov-21. Foto: EPA

Po poročanju Večernjega lista naj bi obstajal celo posnetek padca obeh letal tipa mig-21, a na obrambnem ministrstvu te trditve niso želeli ne potrditi ne ovreči.
Naj spomnimo: miga sta se zrušila včeraj malo po poldnevu na vojaškem poligonu Eugena Kvaternika pri Slunju v osrednjem delu Hrvaške. Oba pilota sta se uspešno izstrelila in varno pristala s padalom, nato sta se le z lažjimi poškodbami oglasila poveljništvu.
Že kmalu so začeli krožiti neuradni podatki o vzrokih nesreče, med katerimi se navaja tudi, da naj bi odpadla kabina spredaj letečega letala, ta pa naj bi nato zadela drugo letalo, zaradi česar sta bila oba pilota prisiljena v zasilno katapultacijo.
Neupoštevanje varnostne razdalje?
Po drugi različici dogodkov naj bi vojaške vaje opravljala štiri letala, pilot drugega letala v formaciji pa da ni upošteval dogovorjene točke in naj bi se dotaknil krila ali repa miga pred seboj. Na ministrstvu tudi tega niso želeli komentirati.
Deli letal so padli na vas Latin, celotno območje pa sta policija in vojaška policija takoj zaprli. Po besedah tamkajšnjih prebivalcev so se slišale tri eksplozije v nizu. Del enega izmed letal je huje ranil starejšo žensko, ki je delala na polju.
Preiskovalci nameravajo prečesati območje za vsemi ostanki migov, kar pa jim povzroča težave, saj naj bi bilo območje minirano.
Po uradnih podatkih je bilo letos že 12 nesreč letal mig-21.
Premierka in minister pri pilotih
Medtem je hrvaška premierka Jadranka Kosor skupaj z obrambnim ministrom Brankom Vukelićem obiskala hospitalizirana pilota Igorja Trošlja in Marijana Kudlikaina.
Ob tem je Kosorjeva povedala, da je Vlada samo nekaj ur po nesreči potrdila, da so bila letala neoporečna in zavrgla ugibanja, da je za nesrečo posredno krivo tudi krčenje obrambnega proračuna, poroča net.hr. Po premierkinih besedah sta ji pilota zatrdila, da je vaja potekala povsem v redu, in da bo treba počakati na rezultate preiskave.
O nesreči bodo govorili tudi v Saborju. Vukelić je medtem novinarjem povedal, da bo potrebno na dolgi rok modernizirati obstoječo floto ali kupiti nova letala. Dodal je še, da bodo preiskali vse okoliščine nesreče in poudaril, da ima Hrvaška vrhunsko izurjene pilote, ki so v trenutku incidenta naredili vse, kar je bilo v njihovi moči.