Hrvaška letala mig-21 so vojaški lovci sovjetske izdelave. Foto: www.morh.hr
Hrvaška letala mig-21 so vojaški lovci sovjetske izdelave. Foto: www.morh.hr

Nesreča se je zgodila na vojaškem poligonu "Eugena Kvaternika" pri Slunju v osrednjem delu Hrvaške okoli 12.50.

Oba pilota sta se pred padcem izstrelila in s padali varno pristala na tleh, nato pa o nesreči obvestila svoje poveljstvo, poročajo hrvaški mediji. "Oba pilota se počutita dobro," je sporočilo hrvaško ministrstvo za obrambo. Zaradi šoka so ju prepeljali v bolnišnico.

Pilota naj ne bi bila kriva
Hrvaški mediji poročajo, sta letali poleteli z letališča v Pulju in da se je med vajo odlomil kos enega letala, ki je zadel drugo letalo. V vaji so sodelovala štiri letala. Pilota letal naj bi bila zelo izkušena in naj ne bi bila kriva za nesrečo.

Jutarnji list navaja pričevanja očividcev, da sta letali tudi trčili. Ena izmed prič je dejala, da so najprej slišali strele iz topov na letalih, nato pa videli črn dim. Letala naj bi vadila streljanje na tarče na zemji.

Kos letala ranil žensko
Deli letal so po nesreči padli nekaj kilometrov okoli, eden izmed njih pa je huje ranil starejšo žensko, ki je delala na polju. Kos z letala ji je poškodoval kosti in živce nad komolcem, zdravniki pa se borijo za njeno roko.

Vojska in policija sta zaprli širše območje nesreče, ki je delno minirano, zato je preiskava otežena. Prvi uradni izidi preiskave naj bi bili znani čez dva ali tri dni.

V zadnjih dveh dneh so na poligonu potekala redna urejenja vojaških pilotov za lociranje ciljev in delovanje po državi. V vajah so sodelovali tudi piloti helikopterjev mi-171. Hrvaška ima v svoji floti 12 letal vrste mig-21, od katerih jih je za letenje sposobnih le od štiri do šest, od danes pa še dve manj, poroča Jutarnji list.