Netanjahu in Obama sta priznala, da imata različne poglede na dosego miru na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Netanjahu in Obama sta priznala, da imata različne poglede na dosego miru na Bližnjem vzhodu. Foto: Reuters
Benjamin Netanjahu in Barack Obama
Netanjahu in Obama sta imela že v preteklosti napet odnos, kar se verjetno ne bo spremenilo tudi v prihodnosti. Foto: EPA
Netanjahu na obisku v ZDA

Izraelski premier je na pogovore v Washington prispel v razgretem ozračju dan po tem, ko je imel ameriški predsednik odmeven govor, v katerem se je zavzel za vrnitev Izraela na meje izpred šestdnevne vojne leta, ko je izraelska vojska med drugim zasedla vzhodni Jeruzalem in zahodni breg reke Jordan.

Izraelski premier je bil že v svojem prvem odzivu na četrtkov govor ameriškega predsednika oster in jasen, ko je kot nesprejemljivo za Izrael označil omenjanje meja izpred leta 1967, saj teh ne bi bilo mogoče braniti.

Nov ameriški poskus zagona mirovnih pogajanj med Izraelci in Palestinci je sprožil eno najglobljih razhajanj med judovsko državo in njeno največjo zaveznico.

Po pogovoru v Beli hiši je Netanjahu Obami dejal, da je Izrael pripravljen na kompromise, vendar ne more privoliti v "neubranljive" meje. "Edini mir, ki bo zdržal, bo tisti, ki bo temeljil na realnosti, na trdnih dejstvih. Mislim, da bodo morali Palestinci sprejeti nekaj osnovnih realnosti, če želimo, da bo mir," je dejal po pogovorih.

"Mir, ki temelji na iluzijah, se bo razbil na skalah bližnjevzhodne realnosti," je svoj pogled opisal izraelski premier.

Obama je po pogovorih povedal, da je ponovil stališča, ki jih je izrazil v četrtkovem govoru, pri čemer pred novinarji tokrat ni omenjal meja in njihovega izhodišča v letu 1967. Ameriški predsednik je dejal, da imajo ZDA in Izrael "nekaj razlik" v pojmovanju napredka na Bližnjem vzhodu, a "to se dogaja med prijatelji".

Palestinski predsednik Mahmud Abas je Obamo in bližnjevzhodno četverico pozval, naj pritisneta na izraelska premierja, da bo sprejel meje palestinske države izpred leta 1967. "Netanjahujevo stališče je uradna zavrnitev pobude predsednika Obame, zavrnitev mednarodne skupnosti in mednarodnega prava," je dejal tiskovni predstavnik Abasa.

"ZDA ne razumejo realnosti"
Med letom proti ZDA je predstavnik izraelske vlade novinarjem dejal, da imajo v Izraelu občutek, kot da Washington ne razume realnosti in tega, s čimer se sooča judovska država.

Izraelski predstavnik je tudi izrazil razočaranje, ker se Obama v svojem govoru ni dotaknil osrednjega vprašanja za Izrael, to je vprašanja palestinskih beguncev. Sam Netanjahu je glede tega novinarjem na letalu pojasnil, da "so stvari, ki se jih ne more pomesti pod preprogo".

Četverica z močno podporo Obami
Močno podporo Obami je izrazila bližnjevzhodna četverica, ki sodeluje v mirovnih pogajanjih in v katero so vključeni ZDA, Rusija, Evropska unija ter Združeni narodi.

V četverici so izrazili strinjanje, da napredek pri vprašanju ozemlja in varnosti predstavlja temelj za Izraelce in Palestince, da bodo dosegli končno rešitev za konflikt s pomočjo resnih in temeljitih pogajanj ter medsebojnim dogovorom o vseh ključnih vprašanjih.

Netanjahu na obisku v ZDA