Poskus bombnega napada je med prebivalci New Yorka obudil spomine na 11. september 2001. Foto: EPA
Poskus bombnega napada je med prebivalci New Yorka obudil spomine na 11. september 2001. Foto: EPA
Times Square
Zaradi nevarnosti eksplozije bombe so v soboto evakuirali Times Square, ki je bil v tistem času poln ljudi. Foto: EPA
Aretirali domnevnega napadalca

Osumljenega 30-letnega Fajzala Šazada so aretirali na letališču John F. Kennedy, ko je nameraval zapustiti državo na letalu za Dubaj. Moški je živel v zvezni državi Connecticut in je naturalizirani ameriški državljan, ki naj bi pred kratkim kupil avtomobil, v katerem so v soboto našli eksplozivna sredstva.

V avtomobilu, ki je bil parkiran na Times Squaru v New Yorku, so policisti odkrili doma narejeno bombo iz jeklenk propana, umetnega gnojila, vžigalnika in časovne naprave.

''Cilj napada je bil jasen: pobiti čim več Američanov''
Za zdaj še ni jasno, kdo vse je vpleten v ponesrečen napad, vendar pa je zvezni pravosodni minister Eric Holder zjutraj dejal, da ne bodo počivali, vse dokler ne ujamejo vseh odgovornih. Prav tako je izrazil prepričanje, da je bil namen tega terorističnega dejanja jasen - ''pobiti čim več Američanov''.

Obama pohvalil hitro ukrepanje državljanov in policije
Šazad je bil pred kratkim pet mesecev v Pakistanu, z organizacijo napada pa se po svetovnem spletu hvalijo pakistanski talibani, čeprav je Šazad zatrdil, da je napad organiziral sam. Notranji minister Pakistana Rehman Malik je dejal, da jih ameriške oblasti uradno še niso zaprosile za pomoč, vendar pa bodo seveda sodelovali, če bo potrebno.

Medtem pa agenti FBI-ja iz Šazadovega stanovanja, kjer še vedno poteka preiskava, odnašajo polne plastične vrečke dokaznega materiala. Po vrsti uspešnih in ponesrečenih terorističnih napadov v ZDA se sedaj spet obuja strah pred slabim ravnanjem z arabskimi ali muslimanskimi Američani. Bloomberg je sicer zagotovil, da v New Yorku tega ne bodo dovolili, saj ima vsaka skupina kakšno "gnilo jabolko".

Ameriški predsednik Barack Obama je danes pohvalil hitro ukrepanje državljanov in policije v primeru sobotnega spodletelega bombnega napada na newyorškem trgu Times Square.

Pakistanske oblasti so v Karačiju na jugu Pakistana aretirale najmanj enega moškega, osumljenega sodelovanja v sobotnem spodletelem napadu na newyorškem trgu Times Square. Šlo naj bi za moškega z vzdevkom Tausef, ki naj bi bil prijatelja Fajzala Šazada.


Osumljenec vozilo kupil brez papirjev
Avtomobil bombo je odkril ulični prodajalec, ko je opazil dim, ki se je širil iz vozila. O tem je obvestil policiste, ki so dezaktivirali eksplozivno sredstvo, še preden je eksplodiralo, tako da ni bilo žrtev in gmotne škode.

Čeprav je bila bomba izdelana doma in narejena zelo amatersko, bi lahko njena morebitna eksplozija po mnenju predstavnikov oblasti povzročila veliko žrtev in škode.

Lastnik avtomobila, v katerem je bila nameščena bomba, je dejal, da je vozilo brez papirjev pred tremi tedni prodal nekemu moškemu, ki je bil star približno 30 in je bil po njegovih besedah hispanskega ali bližnjevzhodnega rodu.

V nedeljo so odgovornost za neuspeli bombni napad na svoji spletni strani prevzeli pakistanski talibani in sporočili, da so se želeli maščevati za uboj dveh voditeljev iraške celice Al Kaide.

Newyorški župan Michael Bloomberg in komandir policije Raymond Kelly sta v ponedeljek dejala, da ni nikakršnih dokazov o povezanosti dogodka z Al Kaido. Kelly sicer ni zavrnil možnosti, da bi bil lahko incident povezan s talibani.

Aretirali domnevnega napadalca