Risba iz sodne dvorane, v kateri je potekalo zaslišanje Abdulmutalaba. Nigerijec je bil pred sodnikom manj kot pet minut. Foto: Reuters
Risba iz sodne dvorane, v kateri je potekalo zaslišanje Abdulmutalaba. Nigerijec je bil pred sodnikom manj kot pet minut. Foto: Reuters

23-letnega Nigerijca obtožnica bremeni poskusa umora 290 ljudi in še petih drugih kaznivih dejanj, tudi poskusa uporabe orožja za množično uničevanje. Če bodo odločili, da je kriv, mu grozi dosmrtna ječa.

Pred zveznega sodnika v Detroitu je prišel vklenjen, s tihim glasom pa je potrdil svoje ime in starost ter potrdil, da je prebral in da razume obtožnico. V dvorani, v kateri je bil le nekaj minut, je dejal, da ni kriv.

Pred sodiščem se je zbrala množica radovednežev, ki so želeli Nigerijca videti na lastne oči, prišlo pa je tudi nekaj deset ameriških muslimanov, ki so nosili transparente proti teorrizmu.

Njegova namera sprožila burno razpravo o varnosti
Abdulmutalab je bil pripravljen razstreliti sebe in skoraj 300 potnikov in članov posadke, ki so bili na letalu ameriške letalske družbe Nortwest na poti iz Amsterdama proti Detroitu. Bombe mu k sreči ni uspelo sprožiti, saj so mu dejanje preprečili drugi potniki, ki so opazili, kaj namerava, sam pa je pri tem dobil nekaj opeklin, zaradi katerih še zdaj dobiva tablete proti bolečinam.

Ekipa njegovih odvetnikov, ki ga zastopajo po uradni dolžnosti, sodnika niti ni skušala prepričati, da bi Nigerijca, ki se je za napad pripravljal pri članih Al Kaide v Jemnu, sicer pa je bil tudi študent v Londonu, proti plačilu varščine izpustili na prostost, zato ostaja v zveznem zaporu v kraju Milan v bližini Detroita.

Njegov poskus detonacije bombe in to, da se je uspešno izmuznil mimo vseh varnostnih nadzorov na letališčih, je povzročil poostrene varnostne razmere na ameriških in drugih mednarodnih letališčih. Pod udarom kritik pa so se znašli tudi agenti ameriške obveščevalne agencije Cia.