Preobrazba Bulgerja skozi leta, Foto: EPA
Preobrazba Bulgerja skozi leta, Foto: EPA
James Bulger
Seznam stanovalcev v hiši, v kateri sta se skrivala Bulger in Greigova. Foto: EPA

Danes 81-letnega Bulgerja in njegovo 60-letno partnerico Catherine Greig je Zvezni preiskovalni urad (FBI) brez upiranja prijel na njunem domu v Santa Monici v Kaliforniji. Povezujejo ga z 19 umori, zagrešenimi v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja, poleg tega pa ga sumijo prekupčevanja z mamili, izsiljevanja, pranja denarja in načrtovanja zarot.

"Nedavno smo obnovili javni poziv za kakršno koli pomoč pri njegovem iskanju in kmalu smo dobili uporaben namig," so sporočili iz FBI-ja. Oblasti so za vsako informacijo, ki bi pripeljala do njegove aretacije, ponudile dva milijona dolarjev, 100.000 dolarjev pa za podatek o tem, kje se nahaja.

Delovala sta skupaj
Bulger, sicer starejši brat Williama "Billyja" Bulgerja, ki je bil nekdaj predsednik senata v Massachusettsu, je bil na lestvico najbolj iskanih ubežnikov uvrščen leta 1999. Dve leti prej so tiralico zaradi skrivanja in pomoči ubežniku razpisali tudi za Greigovo, ki si je, da je ne bi prepoznali, omislila več plastičnih operacij.

Preden so ju v sredo prijeli v Kaliforniji, so ju zadnjič videli v Londonu leta 2002. Par naj bi se sicer pogosto premikal in menjaval bivališča, tako v ZDA kot Evropi, Kanadi in Latinski Ameriki.

Dvojna igra?
"Whitey" je bil domevni vodja tolpe Winter Hill, ki je delovala v Bostonu v 70. in 80. letih. Šlo je za pretežno irsko-ameriško združbo, ki se je ukvarjala z nečednimi posli, Bulger pa je izginil kmalu zatem, ko so ga zaradi izsiljevanja in povezav pri umorih skušali aretirati. Nato naj bi postal FBI-jev agent pod krinko, ki je izdajal druge gangsterje, ki so mu prekrižali načrte.

Njegova življenjska zgodba je navdihnila tudi režiserja Martina Scorseseja, da je po njej posnel uspešnico Dvojna igra (The Departed). Bulgerja je na velikem platnu upodobil Jack Nicholson, film pa je osvojil kar štiri oskarje.