Nizozemski državljani so samo iz Indonezije posvojili več tisoč otrok. Foto: EPA
Nizozemski državljani so samo iz Indonezije posvojili več tisoč otrok. Foto: EPA

Zlorabe so vključevale prisilo ali plačevanje materam, da so se odrekle svojim otrokom, poroča BBC.

Preiskovalni odbor je ugotovil, da so nizozemski vladni uslužbenci vedeli za zlorabe, nekateri so bili vanje tudi vpleteni, preiskovalci pa niso našli dokazov o podkupninah.

Minister Sander Dekker je dejal, da so si predstavniki oblasti "leta zatiskali oči pred zlorabami".

Nizozemka, ki išče svoje biološke starše v Indoneziji, je dejala, da pozdravlja odločitev vlade, češ da je obstoječi sistem spodbujal trgovanje z otroki.

45-letna Widya Astuti Boerma je dejala, da sistem posvojitev iz drugih držav še vedno temelji na finančnih spodbudah, kar krepi trgovanje z otroki. Sistem po njenih besedah temelji na ljudeh, ki želijo posvojiti otroka in ga iščejo, namesto da bi bilo obratno.

Nizozemski državljani so posvojili več kot 3000 indonezijskih otrok v desetletju do leta 1984, ko je Indonezija to praktično prepovedala. Indonezija je neodvisnost od Nizozemske razglasila leta 1945.

Preiskovalci so ugotovili, da so nepravilnosti potekale tudi pred tem obdobjem in po njem, to je med letoma 1967 in 1998, na katero so se osredotočili. Njihovo poročilo pravi, da je sistem dovzeten za goljufije in da se zlorabe pojavljajo tudi v zdajšnjem času.