Foto:
Foto:

Švedska akademija znanosti je sporočila, da bo trojica dobila nagrado za svoje delo na področju kvantne fizike. Denarna nagrada znaša okoli 1,3 milijona evrov.

75-letni Abrikosov, 87-letni Ginzburg in 65-letni Legget bodo nagrado prejeli za delo na področju dveh pojavov v kvantni fiziki: superprevodnost in superpretočnost. Superprevodne materiale uporabljajo tudi pri magnetni resonanci za medicinske preiskave in pri pospeševalnimkih delcev v fiziki. Raziskave na področju superpretočnih tekočin pa nudijo vpogled v najosnovnejše in najbolj urejeno stanje snovi.

Abrikosov dela v nacionalnem laboratoriju Argonne v zvezni državi Illinois. Ginzburg je nekdanji vodja skupine za teorijo na moskovskem Inštitutu P. N. Lebedev za fiziko, Leggett pa je profesor na ameriški Univerzi Illinois.

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko prejeli Američana Raymond Davis in Riccardo Giacconi ter Japonec Masatoši Košiba za pionirsko delo na področju astrofizike. Nobelovo nagrado za fiziko podeljujejo od leta 1901 dalje, ko je to ugledno priznanje prejel Nemec Wilhelm Conrad Röntgen.

Pretekli četrtek so razglasili dobitnika Nobelove nagrade za literaturo, ki jo bo letos prejel južnoafriški pisatelj J. M. Coetzee. V ponedeljek so sporočili, da bosta letošnjo Nobelovo nagrado za medicino dobila Američan Paul C. Lauterbur in Britanec Peter Mansfield za odkritja na področju magnetno-resonančnih preiskav, ki omogočajo preiskave in vizualizacijo notranjih organov, ki jih ni mogoče opazovati z nobeno drugo metodo. V sredo bodo sporočili imena dobitnikov Nobelovih nagrad za kemijo in ekonomijo.

Ime letošnjega dobitnika Nobelove nagrade za mir bo znano 10. oktobra.

Nobelovo nagrado podeljujejo že od leta 1901
Nagrado poleg zlate medalje spremlja ček v vrednosti 10 milijonov švedskih kron ali 1,1 milijona evrov. Nobelove nagrade tradicionalno podelijo 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja nagradnega sklada Alfreda Nobela (1833-1896).

Kriteriji za odločanje o dobitniku Nobelove nagrade niso določeni. Nobel, švedski industrialist in izumitelj dinamita, po katerem nagrade nosijo ime, je določil le, da naj nagrado dobi najpomembnejše odkritje z določenega področja.