Boko Haram je skrajna islamistična sekta, razdeljena na tri veje, ki si prizadevajo za državo, temelječo na strogih načelih islamskega prava. Foto: Reuters
Boko Haram je skrajna islamistična sekta, razdeljena na tri veje, ki si prizadevajo za državo, temelječo na strogih načelih islamskega prava. Foto: Reuters

Najnasilnejša veja sekte je pred božično-novoletnimi prazniki v Nigeriji zagrozila južnjakom, ki so po večini kristjani in animisti, da naj zapustijo severne in osrednje predele najštevilčnejše afriške države in si s tem rešijo življenje. V sočasnih napadih na božični večer je bilo v Nigeriji ubitih več deset ljudi.

Trije krvavi napadi
Zdaj za praznik Svetih treh kraljev je sledilo več smrtonosnih napadov v zvezni državi Adamawa, ki leži na vzhodu Nigerije ob meji s Kamerunom in v kateri zakonik ne temelji na šeriatskem pravu.

V mestu Mubi je bilo v petkovem streljanju na mestno hišo, v kateri je ravno potekalo srečanje kristjanov iz naroda Igbo, ubitih najmanj 17 ljudi. Sočasno je potekal tudi napad v Yoli, glavnem mestu države Adamawa, v katerem je bilo v neki cerkvi ubitih najmanj 8 ljudi. V sosednji zvezdni državi Gombe je bilo v podobnem napadu v četrtek ubitih 6 ljudi.

Sekta širi meje napadov
Pozneje je medije doseglo sporočilo predstavnika sekte Boko Haram: "Širimo meje delovanja drugam, da pokažemo, da nas razglasitev nigerijskih oblasti o izrednem stanju ne more odvrniti. Lahko gremo, kamor hočemo," se glasi sporočilo Abul Qaqa.

V mestni hiši v Mubiju so se posvetovali, kako naj organizirajo prevoz v četrtek ubitega moškega, ki je bil doma z juga. "Ravno je potekal sestanek, ko je prišel moški in začel streljati, pri tem pa vzklikal Alah akbar (Bog je velik)," je o napadu BBC-ju pripovedaval eden izmed očividcev. V mestu so številni trgovci iz naroda Igbo že zaprli svoje poslovalnice in se začeli pripravljati na beg proti jugu. V Yoli je napadalec vkorakal v cerkev med mašo in začel streljati, dokler ga ni ustrelil varnostnik.

Še več držav z izrednim stanjem?
Prejšnji teden je nigerijski predsednik razglasil izredne razmere v zveznih državah Yobe, Borno (obe na severovzhodu), Plateau (osrednji del države) in Niger (severozahod države). Silovitost in pogostost napadov skrivnostne sekte se stopnjuje, zato naj bi zvezne oblasti razmišljale o razširitvi območja z izrednim stanjem.

V zadnjem letu je v napadih sekte Boko Haram umrlo več kot 500 ljudi, samo v božično-novoletnem času pa je nov val nasilja zahteval še okoli 150 žrtev. Boko haram v jeziku hausa dobesedno pomeni "zahodna izobrazba je greh".