Francois Fillon je po naporni nedelji v večernih urah kot stari novi premier zapustil Elizejsko palačo. Foto: EPA
Francois Fillon je po naporni nedelji v večernih urah kot stari novi premier zapustil Elizejsko palačo. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy in Francois Fillon
Sarkozy upa, da si bo z novo vlado pod Fillonovim vodstvom znova pridobil zaupanje Francozov in si tako zagotovil nov predsedniški mandat. Foto: EPA
Bernard Kouchner
V novi vladi ne bo več priljubljenega zunanjega ministra Kouchnerja, ki si je za svoj zadnji obisk v vlogi ministra že zbral Afganistan. Foto: EPA
Martine Aubry
Aubryjeva je prepričana, da se bo prava sprememba v Franciji zgodila šele z volitvami leta 2012. Foto: EPA

Potem ko je v soboto odstopil francoski premier François Fillon in ga je predsednik Sarkozy v nedeljo znova imenoval za premierja, je dvojica v nedeljo zvečer pred Elizejsko palačo predstavila novo ministrsko ekipo. Kot poroča Le Figaro, je Fillon celo nedeljo posvetil pogajanjem in usklajevanju s starimi in z novimi ministri, rezultat pa je nova vlada, ki šteje 30 ministov, kar je osem manj kot prejšnja vlada. V vladi pa sedi enajst žensk, kar je manj v primerjavi s prejšnjo, ko je bilo v vladi 13 ministric.

Četrto preoblikovanje vlade, odkar je vodenje države prevzel Nicolas Sarkozy, je bilo napovedano že pred petimi meseci, a je predsednik napovedi uresničil šele ta konec tedna. Sarkozy, ki ga trenutno podpira le tretjina Francozov, je na najnižji točki priljubljenosti, k tej pa ni pripomoglo sprejetje pokojninske reforme, ki je doživela val ostrih nasprotovanj in s številnimi stavkami in protesti upočasnila državo.

Sarkozy vlado premaknil v desno
Sarkozy tako z nekaterimi novimi, a večino starimi obrazi, začenja boj za svoj drugi predsedniški mandat. V ospredju zanimanja nove vlade bodo zagotovo gospodarske politike, ustvarjanje novih delovnih mest in zmanjševanje brezposelnosti, seznam novih in starih ministrov pa se po mnenju analitikov bere kot lista Sarkozyju naklonjenih politikov. Zanimivo je, da od sedmih ministrov prejšnje vlade, ki so pripadali bolj levi politični opciji, v novi vladi ni več nobenega.

Med ključnimi zamenjavami v novi vladi je odhod priljubljenega zunanjega ministra Bernarda Kouchnerja, ki ga bo nasledila dosedanja ministrica za pravosodje Michèle Alliot-Marie. Presenečenje je tudi vrnitev nekdanjega premierja Alaina Juppéja, ki bo kot novi obrambni minister nasledil Hervéja Morina, tretja Fillonova vlada pa je priča tudi veliki vrnitvi Xavierja Bertranda na mesto ministra za zaposlovanje, delo in zdravje.

Od vidnih sredinskih ministrov sta vlado zapustila tudi Jean-Louis Borloo, minister za ekologijo, energijo in trajnostni razvoj, ki je bil tudi Fillonov osrednji tekmec za mesto premierja, in minister za delo Eric Woerth, ki ga je prizadela predvsem afera Bettencourt. Vlado sta zapustili tudi Rama Yade, ministrica za šport, in ministrica za politiko mest Fadela Amara.

Aubry: Prave spremembe leta 2012
Opozicija je novo vlado že označila za neresno, vodja socialistične stranke Martine Aubry pa je povedala, da predsednik očitno ni razumel, da si ljudje želijo sprememb. Kot je poročal Le Monde, je Aubryjeva novo Sarkozyjevo vlado označila za vrnitev "trde desnice" in klan, dejala pa je, da bo prava sprememba za Francoze prišla šele leta 2012. "Danes trdim enako kot večina Francozov, ki se zavedajo, da se bodo prave spremembe zgodile šele na volitvah leta 2012," je povedala nekaj minut po tem, ko je Fillon predstavil novo vlado.

Nova francoska vlada:
-
premier: François Fillon
-
minister za obrambo: Alain Juppé
-
ministrica za zunanje in evropske zadeve: Michèle Alliot-Marie
- m
inistrica za gospodarstvo, finance in industrijo: Christine Lagarde
-
ministrica za ekologijo, energijo in trajnostni razvoj: Nathalie Kosciusko-Morizet
- m
inister za proračun: François Baroin (tudi glavni govorec nove vlade)
- minister za delo, zaposlovanje in zdravje: Xavier Bertrand
-
minister za notranje zadeve: Brice Hortefeux
-
minister za teritorialne skupnosti: Philippe Richert
-
minister za pravosodje: Michel Mercier
-
minister za evropske zadeve: Laurent Wauquiez
-
minister za industijo: Eric Besson
-
ministrica za visoko šolstvo in raziskave: Valérie Pécresse
-
minister za šolstvo: Luc Chatel
-
ministrica za šport: Chantal Jouanno
-
ministrica za solidarnost in socialo: Roselyne Bachelot
- m
inister za kulturo: Frédéric Mitterand
-
ministrica za izobraževanje: Nadine Morano
-
minister za kmetijstvo: Bruno Lemaire
-
minister za politiko mest: Maurice Leroy - minister za odnose s parlamentom: Patrick Ollier
-
minister za sodelovanje: Henri de Raincourt
-
ministrica za pomoč notranjemu ministru: Marie-Luce Penchard
-
V vladi je še osem državnih sekretarjev.