Sarkozy je vztrajal pri reformi in opozarjal, da bo brez nje prišlo do bankrota pokojninske blagajne. Foto: EPA
Sarkozy je vztrajal pri reformi in opozarjal, da bo brez nje prišlo do bankrota pokojninske blagajne. Foto: EPA

Pred objavo v uradnem listu je o zakonu, ki predvideva zvišanje starosti za upokojitev s 60 na 62 let in pravico do polne pokojnine s 65 na 67 let, odločalo še francosko ustavno sodišče, ki ni videlo ovir za njegovo sprejetje.

Na ustavno sodišče so se obrnili socialisti in ostale opozicijske stranke, saj naj bi po njihovem mnenju kršil načelo enakosti, a ustavni sodniki se s tem niso strinjali.

Ustavno sodišče je sicer presodilo, da je 13 zakonov, ki so zakonu dodani kot amandmaji in niso del osrednjega zakona, saj se nanašajo na varstvo pri delu, neustavni. Sarkozy je zakon podpisal le nekaj minut zatem, ko je ustavno sodišče prižgalo zeleno luč.

Zakon o spremembi pokojninskega sistema je v zadnjih sprožil množične proteste, ki so na trenutke povsem ohromili državo. Kljub sprejetju zakona so sindikati za 23. november napovedali nove množične proteste, ki bodo potekali v obliki prekinitev dela, shodov ali zborovanj.

Še dve leti mandata
Pokojninska reforma je bila ena od prednostnih nalog Sarkozyja in poznavalci ocenujejo, da se bo po napornih in napetih mesecih zdaj lahko posvetil drugim nalogam, ki ga še čakajo do v prve polivce leta 2012, ko so na sporedu predsednišle volitve in se mu izteče mandat.

Pokojninski reformi je nasprotovalo kar 70 odstotkov prebivalcev in priljubljenost Sarkozyja je padla na najžijo raven doslej. Vtis med rojaki v zadnji fazi njegovega mandata bo verjetno skušal popraviti s prevetritvijo vladnega kabineta, ki jo je napovedal že junija, a je z njo čakal do sprejetja reforme.