Protesti so se iz Pariza razširili na vso Francijo. Na sliki prizor iz Lilla. Foto: EPA
Protesti so se iz Pariza razširili na vso Francijo. Na sliki prizor iz Lilla. Foto: EPA

Potem ko so tri izmed 12 nacionalnih naftnih rafinerij izglasovale, da prekinejo stavko, prekinjena pa je bila tudi stavka smetarjev v Marseillu, so vidne prve razpoke v sicer izjemno usklajeni in glasni protivladni opoziciji.
Število študentov in dijakov, ki se bodo danes priključili protestom, bi bil lahko pravi preizkus, poroča BBC. Študenti in dijaki bi sicer morali biti na počitnicah, a namesto tega načrtujejo vrsto prostestnih shodov po vsej državi. Stavke in protesti so na ulice pognali na milijone Francozov.
Reforma pred vrati
Potem ko je predlog sporne pokojninske reforme v petek zvečer za nacionalno skupščino potrdil še senat, je v ponedeljek posredovalni odbor obeh domov parlamenta oblikoval predlog zakona. Tega bo najverjetneje danes dokončno potrdil senat, v sredo pa še nacionalna skupščina, s čimer bo postopek sprejemanja pokojninske reforme končan.
Predlog predvideva dvig minimalne upokojitvene starosti s 60 let na 62. Francoski predsednik Nicolas Sarkozy upa, da bodo glasovanje in desetdnevne šolske počitnice ublažile proteste. A po besedah poznavalcev razmer naj bi bili mladi zelo zagreti za to, da mu dokažejo nasprotno.

Sindikati so za četrtek že napovedali nove demonstracije proti reformi in splošno stavko po vsej Franciji.