Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, kljub izredno nizki javni podpori, verjame v svoj prav in ne odstopa od sprejema pokojninske reforme. Foto: EPA
Francoski predsednik Nicolas Sarkozy, kljub izredno nizki javni podpori, verjame v svoj prav in ne odstopa od sprejema pokojninske reforme. Foto: EPA
Protesti Francija
Zaradi zaprtja vseh 12 rafinerij nafte v Franciji se že pojavljajo težave z gorivom. Foto: EPA
Stavka v Franciji se nadaljuje

Svojo 'pipico' je zaprlo vseh 12 rafinerij nafte v Franciji. To bo v državi povzročilo še dodatno zmedo, saj se ravno danes začenjajo 12-dnevne šolske počitnice. Čeprav so na določenih delih države že ostali brez goriva, je francoski minister za promet Dominique Bussereu državljanom zagotovil, da so bencinske črpalke ob avtocestah še vedno dobro založene. Kljub temu pa je voznike pozval, da v svojih štirinožnih ljubljenčkih tankov ne napolnijo do konca.

Da bi bil prometni kaos še večji, se težave pojavljajo tudi v železniškem prometu, v katerem so zmanjšali število voženj. Med počitnicami bo vozilo le osem od desetih vlakov francoskih železnic SNCF. Linije hitrih vlakov Eurostar in TGV naj bi delovale po ustaljenem urniku. V Marseillu pa zaradi stavke komunalnih delavcev na ulicah ležijo ogromni kupi smeti.

Vlada je zato danes pozvala sindikate, da obnovijo zaloge nafte, a prošnje bodo verjetno zaman. Sindikati so namreč že pred dnevi napovedali nove množične proteste, in sicer za 28. oktober in 6. november.

Sprejete reforme ne podpira 70 odstotkov Francozov ...
Čeprav sprejete reforme po zadnjih podatkih javnomnenjskih anket ne podpira 70 odstotkov prebivalstva, se Sarkozy ne da. O končnem besedilu pokojninske reforme bosta oba domova parlamenta odločala v sredo. Takrat bi predlog reforme postal tudi uradno zakon. Francoze je v besedilu najbolj razjezil predlog, da se upokojitvena starost zviša s 60 na 62 let do leta 2018. Tisti, ki niso plačevali vseh prispevkov, pa bi se upokojili šele pri 67 letih in ne pri 65, kot je veljalo do zdaj.

... protestov ne podpira 56 odstotkov Francozov
Po pisanju časopisa Le Monde, naj bi se v sredo zvečer na televiziji pojavil tudi Sarkozy, ki bo ob dokončni potrditvi zakona, če bo šlo seveda vse po načrtih, nagovoril državljane. "Le petit président" kot ga radi poimenujejo Francozi (majhen predsednik) namreč upa, da bo ljudi le pridobil na svojo stran. Čeprav je njegova podpora dosegla dno, so nedavne ankete pokazale, da kar 56 odstotkov državljanov upa, da se bodo protesti kmalu končali.

Stavka v Franciji se nadaljuje