Prebežniki čakajo pred ministrstvom za zdravje in socialne zadeve v Berlinu. Foto: Reuters
Prebežniki čakajo pred ministrstvom za zdravje in socialne zadeve v Berlinu. Foto: Reuters
false
Nemške oblasti se vse težje spoprijemajo z dotokom prebežnikov, dnevno jih vstopi v državo 10.000. Foto: Reuters
Bo Nemčija vračala begunce v Slovenijo?

"Z našimi kolegi v Sloveniji se pogovarjamo, kaj bi se lahko zgodilo in katere mejne prehode bi lahko pripravili za sprejem, a bomo videli, kako bo šlo naprej," je dejal za hrvaški radio minister Ranko Ostojić. Najslabše bi bilo, če bi begunsko breme ob morebitnem zapiranju nemških meja padlo na eno samo državo, je posvaril in obenem zatrdil, da Hrvaška ne bo "hot spot" oziroma žarišče.

Ob tem je dodal, da si je Hrvaška za oskrbo prebežnikov iz proračuna EU-ja sicer zagotovila pet milijonov evrov nujne pomoči, da pa bo to zadostovalo za dvomesečno oskrbo. Na Hrvaško v povprečju dnevno vstopi 6.000 prebežnikov, stroški za njihov sprejem, oskrbo in prevoz pa znašajo približno 150 kun (20 evrov) na osebo. Do danes zjutraj je na Hrvaško vstopilo skoraj 126.000 ljudi, kar je državo stalo 22 milijonov kun (2,9 milijona evrov).

Proti madžarski meji z vlaki
Hrvaške železnice tudi s skrajnega vzhoda države prevažajo prebežnike do meje z Madžarsko. Iz Tovarnika je proti Botovu ob meji z Madžarsko prebežnike odpeljal že 63. izredni vlak. Ostojić je pojasnil, da pet milijonov evrov nujne evropske pomoči ni namenjenih železniškemu in avtobusnemu prevozu prebežnikov od meje s Srbijo proti meji z Madžarsko, saj tega v Bruslju ne vodijo kot strošek oskrbe.

Učinek domin
Opozoril je, da se trenutno begunski centri v Grčiji hitro praznijo, zato Hrvaška bije tekmo s časom, ki so jo sprožili grožnje Nemčije, da bo prebežnikom zaprla svoja vrata, gradnja ograje na Madžarskem, načrti o krepitvi nadzora na turško-grški meji in vzpostavitev posebnih centrov EU-ja, t. i. hotspots, v Grčiji. Ponovil je, da Hrvaška ne bo več sprejemala prebežnikov, če se bo Nemčija resnično odločila zapreti svoja vrata. "Takrat bodo nastali učinek domin in resne težave," je še opozoril.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico: EU začenja operacijo iskanja in uničevanja tihotapskih ladij

Bo Nemčija vračala begunce v Slovenijo?