Bronislaw Komorowski se je že predstavil kot predsedniški kandidat. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave stranka Pis s 25 odstotki hitro dohiteva stranko Po, ki ji je naklonjeno 50 odstotkov Poljakov. Foto: EPA
Bronislaw Komorowski se je že predstavil kot predsedniški kandidat. Glede na zadnje javnomnenjske raziskave stranka Pis s 25 odstotki hitro dohiteva stranko Po, ki ji je naklonjeno 50 odstotkov Poljakov. Foto: EPA
Kaczynski
Kaczynski je leta 2005 na predsedniških volitvah porazil Tuska. S stranko premierja Tuska se je celo združil v boju proti prenovljenim komunistom, a so se njune poti kmalu ločile, poroča RTV-jev dopisnik Andrej Stopar. Foto: EPA
Brata Kaczynski
Desno nekdanji poljski predsednik Lech Kaczynski, levo njegov brat dvojček Jaroslaw Kaczynski, sicer nekdanji poljski premier. Foto: EPA
Smrt poljskega predsednika

Poljska je ostala brez vseh vidnejših političnih predstavnikov, ki so bili z letalom tupoljev Tu-154 namenjeni na 70. obletnico pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu in so v nesreči umrli. Splošne predsedniške volitve so bile sicer napovedane za oktobra letos. Glede na to, da je država ostala brez vidnejših političnih akterjev, je začasni poljski predsednik, sicer predsednik parlamenta Bronislaw Komorowski, razpisal predčasne volitve. Navsezadnje mu tako narekuje poljska ustava.

"Moja dolžnost je, da naznanim datum predčasnih predsedniških volitev, ki morajo biti razpisane v roku 14 dni od določitve datuma volitev, te pa morajo potekati v 60 dneh po razpisu," je dejal Komorowski in dodal, da bo to storil po posvetu z vsemi parlamentarnimi skupinami.


Zanimivo je, da naj bi bil ravno Komorowski najmočneji nasprotnik Kaczynskega na oktobrskih predsedniških volitvah. Umrli predsednik Lech Kaczynski prihaja iz konservativne stranke Zakon in pravičnost (PiS), ki jo vodi njegov brat Jaroslaw Kaczynski. Komorowski pa izhaja iz vladajoče liberalne Državljanske platforme (PO), član katere je tudi premier Donald Tusk.

Kaczynski za narodno korist, Tusk za priključitev EU-ju
Nekateri poljski analitiki opozarjajo, da je še vedno prezgodaj ugibati, kakšni bodo učinki tragične nesreče na razmišljanje Poljakov - kar pomeni, da bi na predčasnih volitvah morebiti lahko zmagal tudi Jaroslaw Kaczynski. Kljub pomiritveni izjavi začasnega predsednika Komorowskega ob letalski nesreči ("To je tragedija za vse v državi, ne le za leve ali za desne. Nismo razdeljeni, med nami ni razlik. Vsi izrekamo sožalje družinam žrtev letalske nesreče pri Smolensku. Ves narod je združen v žalovanju.") med PO-jem in PiS-om obstajajo vidne razlike.

Kaczynski je veljal za predsednika malih ljudi
Brata Kaczynski sta poudarjala narodne koristi, tradicionalne vrednote, vero. Prav tako sta se želela oddaljiti od EU-ja in Rusije. Med drugim sta napovedala boj proti korupciji in oster rez s prejšnjim režimom.

RTV-jev dopisnik iz Moskve Andrej Stopar je poročal, da je imel Lech Kaczynski podporo ljudi tudi zato, ker je na Poljskem še vedno veliko ljudi, ki nasprotujejo odnosom z Rusijo. "Čeprav sta od konca vojne odrasli že dve generaciji, je ne smemo pozabiti. Ostaja vprašanje o vzrokih. Gotovo so med njimi totalitarizem, nacionalizem, pa tudi šovonizem. Ta ugotovitev drži," je dejal Kaczynski sam. Kljub temu je Rusija naredila korak naprej, opozarja Stopar, ko je prevzela odgovornost za smrt poljskih vojakov v Katinskem gozdu in pokazala pripravljenost na dialog.

Nasprotno je Tusk poudarjal ideologijo tržne politike, pozdravljal je približevanje EU-ju in čimprejšnji prevzem evra. Trenja med strankama so bila pogosta, saj je predvsem Kaczynski zaviral zdravstvene, medijske in pokojninske reforme, ki jih je pozdravljala Državljanska platforma.

Glede na zadnje javnomnenjske raziskave stranka Pis s 25 odstotki hitro dohiteva stranko Po, ki ji je naklonjeno 50 odstotkov Poljakov. Parlamentarne volitve na Poljskem bodo prihodnje leto.

Smrt poljskega predsednika