Varnostni svet ZN-a v New Yorku. Foto: EPA
Varnostni svet ZN-a v New Yorku. Foto: EPA

Kenijo podpira Afriška unija. Džibuti na drugi strani trdi, da mu sedež pripada, ker je Kenija že bila nestalna članica VS-ja ZN-a, kjer velja načelo rotacije. Na srednem glasovanju je Kenija prejela glasove 113 članic ZN-a, Džibuti pa 78. Ker nobena država ni zbrala dvotretjinske podpore, bodo izvedli drugi krog glasovanja.

Mehika in Indija sta imeli mesti tako rekoč zagotovljeni še pred glasovanjem, saj sta se za položaj potegovali kot edini državi iz Latinske Amerike oz. Azije.

Za sedeža v skupini Zahodna Evropa in drugi se je poleg Norveške in Irske potegovala še Kanada, ki je drugič v zadnjih desetih letih ostala praznih rok. Kanada je bila sicer že šestkrat nestalna članica Varnostnega sveta od ustanovitve organizacije leta 1945.

Kanada kljub prizadevanjem neizvoljena
Kanada si je močno prizadevala za izvolitev. Kanadska vlada je za namen izvolitve zaposlila 13-člansko ekipo in v kampanjo vložila 1,55 milijona evrov. Med drugim so diplomate Združenih narodov povabili tudi na koncert Celine Dion v New Yorku, poroča BBC.

Norveška je za kampanjo porabila največ, 2,5 milijona evrov. Irska je porabila najmanj sredstev, dobrih 700.000 evrov, so pa tudi oni organizirali velik koncert skupine U2.

Generalna skupščina Združenih narodov kljub pandemiji covida-19 nestalnih članic Varnostnega sveta ni volila elektronsko, temveč so morali predstavniki 193 članic oddati glas osebno. GS ZN se je bal, da bi se pri elektronskem glasovanju zgodile manipulacije in prevare.

Pet stalnih članic ima možnost veta
Varnostni svet Združenih narodov ima pet stalnih članic, to so Velika Britanija, Kitajska, Francija, Rusija in ZDA, ki imajo možnost veta na resolucije. Nestalnih članic je deset. Za obdobje dveh let jih izvoli Generalna skupščina ZN-a.

Varnostni svet ima moč avtorizirati mirovne operacije, uvesti mednarodne sankcije in določiti odgovor ZN-a na konflikte in vojaške spopade po svetu.