Prejšnji teden je policija ukrepala proti prepovedani skupini Forsane Alizza, tokrat pa proti radikalnim posameznikom, katerih zgodba je podobna primeru Mohamed Merah. Foto: Reuters
Prejšnji teden je policija ukrepala proti prepovedani skupini Forsane Alizza, tokrat pa proti radikalnim posameznikom, katerih zgodba je podobna primeru Mohamed Merah. Foto: Reuters
Aretacije skrajnežev v Franciji

V Marseillu, Carpentrasu in Valencu na jugu Francije so posebne policijske enote izvedle več operacij, pri katerih so pridržali več ljudi, ki jih oblasti sumijo radikalnega delovanja in načrtovanja kaznivih dejanj. Racije so bile izvedene tudi v mestu Roubaix na severu ob meji z Belgijo.

Celotna operacija naj bi bila posredno povezana s prepovedjo organizacije Forsane Alizza, francoske islamistične skupine, ki krepi svoje delovanje med največjo muslimansko skupnostjo v Evropi. Na zahtevo notranjega ministra so Forsane Alizza prepovedali pred pred dobrim letom.

Merah sprožil protiakcijo policije
To je že druga tovrstna racija v Franciji, potem ko je v drugi polovici marca državo pretresel Mohamad Merah, samooklicani mudžahid Al Kaide, ki je v treh napadih ubil sedem ljudi: tri vojake in štiri Jude. Prejšnji teden je policija na zahodu Francije aretirala 19 islamistov, v ponedeljek pa je notranji minister podpisal odlok o izgonu petih imamov, ki so pridigali proti Franciji in spodbujali k sovraštvu.

Predsednik Nicolas Sarkozy se je zavzel za zatrtje radikalnih islamskih skupin. Policija operacij noče neposredno povezovati s primerom Merah, hkrati pa priznava, da gre za podoben profil ljudi, ki so se večinoma radikalizirali v Franciji, nekateri pa, da so tudi bili udeleženci "džihada" v Afganistanu in Iraku ter so se zdaj vrnili domov.

Aretacije v luči predsedniške kampanje
Okrepljen boj proti islamski indoktrinaciji poteka v obdobju predsedniške kampanje, v kateri trenutni predsednik Sarkozy v zadnjih tednih vztrajno zmanjšuje zaostanek za socialistov Francoisom Hollandom, ki pa zavrača, da ukrepanje policije proti skranježem postane del predvolilne kampanje.

"Če so utemeljeni sumi in tveganja, potem se mora ukrepati. Toda zakaj prihaja do akcij šele po terorističnih dejanjih? Ne dvomim o pravilnosti ukrepanja, vendar bi to morali izvajati tudi že prej," je bil previden Hollande, ki se zaveda, da je vprašanje varnosti in nevarnosti voda na mlin Sarkozyja, nekdanjega notranjega ministra.

Aretacije skrajnežev v Franciji