Foto:
Foto:

Začasna gruzijska predsednica pričakuje, da se bodo najhitreje izboljšali gospodarski stiki med Rusijo in Gruzijo, s politiko pa bo precej težje.

Moskva že nekaj let obtožuje Tbilisi, da omogoča zatočišče čečenskim upornikom.

Svetovalec Kremlja za Čečenijo Sergej Jastržembski je prav včeraj Gruzijo obtožil, da pušča "odprta vrata za vstop mednarodnih teroristov" v Čečenijo. Svoje obtožbe je podkrepil z argumentom, da so ruske sile, ki so konec novembra v jugovzhodni čečenski pokrajini Čali ubile več čečenskih upornikov, pri nekaterih odkrile potne liste z gruzijskimi vizumi, izdanimi v letih 2001 in 2002. Burdžanadze je ob prihodu v Moskvo priznala, da so pri ubitih upornikih res našli gruzijske vizume, vendar pa že več kot leto in pol ne izdajajo takih vizumov. Ob tem pa je dodala, da naj bi bil eden izmed vizumov izdan v Adžariji, eni izmed gruzijskih pokrajin, ki je znana po separatističnih težnjah, pri tem pa naj bi jo podpirala Moskva.

Kritike ZDA zaradi ruskih pritiskov na Gruzijo
ZDA so glede takšnih izjav Rusijo pozvale, naj se ne vmešava notranje zadeve sosednje države. Washington in še nekatere druge zahodne države, je tudi nezadovoljen, ker se ruske enote kljub napovedim iz leta 1999 še vedno niso umaknile iz Gruzije. Nino Burdžanadzeje izrazila upanje, da se bosta z ruskim predsednikom dogovorila o oblikovanju skupine izvedencev, ki naj bi se maja začeli pogajati o umiku ruskih sil iz države.

Burdžanadzejeva je položaj predsednice prevzela po odstopu tedanjega predsednika Eduarda Ševardnadzeja. Na predčasnih predsedniških volitvah, ki bodo 4. januarja, ne bo kandidirala.