Merklova je poudarila podporo dvodržavni rešitvi izraelsko-palestinskega vprašanja. Foto: EPA
Merklova je poudarila podporo dvodržavni rešitvi izraelsko-palestinskega vprašanja. Foto: EPA
Male Adumim
Izrael širi judovske naslebine na Zahodnem begu kljub nasprotovanju mednarodne skupnosti. Foto: EPA
Netanjahu na obisku v Nemčiji

Netanjahu je obiskal Nemčijo, kjer se je srečal s kanclerko Angelo Merkel v okviru konzultacij izraelske in nemške vlade. Merklova je bila kritična do izraelske politike naseljevanja. Po njenih besedah je vprašanje judovskega naseljevanja stvar, "o kateri smo že pogosto razpravljali".

"Jaz sem izrazila svoje mnenje. To pa je izraelska odločitev. Nisem nekdo, ki bi grozil. Zato smo raje razpravljali o naših različnih stališčih," je povedala kanclerka in dodala, da lahko reče le, "da se strinjamo, da se ne strinjamo".

Glede vzdržanega glasu Nemčije na glasovanju o dvigu statusa Palestine v Generalni skupščini Združenih narodov v državo opazovalko nečlanico, kar je Netanjahu odločno kritiziral, je Merklova dejala, da te odločitve niso sprejeli zlahka, a so jo dobro premislili.

Nemška vlada je proti enostranskim ukrepom, ki niso v pomoč zastalemu mirovnemu procesu, je poudarila.

Netanjahu je na drugi strani izrazil bojazen, da bi lahko drža Nemčije v GS-ju ZN-a privedla do zaostrovanja stališč Palestincev. Hkrati je dal jasno vedeti, da ne dvomi v načelno prijateljstvo Merklove z Izraelom.

"Spornega sektorja ne damo"
Izraelski premier je izrazil razumevanje "občutkov frustracije v Evropi, ker palestinsko vprašanje še ni rešeno", vendar je zavrnil vse mednarodne kritike zaradi napovedane gradnje novih stanovanj v spornem sektorju E1 na Zahodnem bregu vzhodno od Jeruzalema.

Netanjahu je zatrdil, da namerava Izrael to območje zadržati tudi v okviru vsakršnega mirovnega dogovora.

V odgovor na odločitev o dvigu statusa Palestine v GS-ju ZN-a je Izrael napovedal gradnjo 3.000 novih stanovanj v spornem sektorju, s čimer bi Zahodni breg presekal na dvoje in tako po prepričanju Palestincev onemogočil vzpostavitev za življenje sposobne palestinske države.

Palestince je Netanjahu znova pozval k neposrednim mirovnim pogajanjem. "O miru se vsekakor ne bo odločalo v Združenih narodih v New Yorku in tudi ne v Evropi. O tem bo odločeno med Jeruzalemom in Ramalo," je dejal.

Netanjahu na obisku v Nemčiji