Kosovski Albanci zahtevajo neodvisnost pokrajine, ki je uradno še vedno del Srbije. Foto: Reuters
Kosovski Albanci zahtevajo neodvisnost pokrajine, ki je uradno še vedno del Srbije. Foto: Reuters
Kofi Annan
Generalni sekretar ZN-a meni, da trenutna situacija na Balkanu ni v prid skorajšnji predstavitvi rešitve za Kosovo. Foto: EPA

Kofi Annan je v pogovoru za hrvaški časopis Vjesnik opozoril na previdnost po nedavnem referendumu o novi srbski ustavi in predčasnih volitvah v Srbiji, na katere bi lahko vplivala morebitna razglasitev neodvisnosti Kosova. Po Annanovem mnenju mora biti odločitev o Kosovu sprejeta ob pravem času, kar pomeni, da verjetno ne bodo upoštevali prvotnega časovnega načrta.

Pogovori o prihodnjem statusu Kosova bi se morali končati do konca letošnjega leta, za kar se zavzemajo ZDA, Francija, Velika Britanija, Nemčija in Italija, medtem ko Rusija temu nasprotuje in meni, da se ne bi smeli držati umetno postavljenih rokov. Pokrajina je od leta 1999 pod upravo ZN-a.

V novi ustavi, ki so jo v Srbiji sprejeli pred tednom dni, je določeno, da je Kosovo neodtuljiv del Srbije, namenjajo pa mu večjo avtonomijo. Albanci nočejo biti več del Srbije in zahtevajo polno neodvisnost.

Kosovske misije po svetu
Misija ZN-a na Kosovu (UNMIK) je prižgala zeleno luč za odprtje kosovskih diplomatskih misij v tujini, poroča prištinski časopis Koha Ditore. Za zdaj še ni jasno, kakšna pooblastila bodo imele te misije in kdaj naj bi začele delovati. Diplomatska predstavništva naj bi odprli v Washingtonu in Bruslju ter v nekatrih državah Evropske unije, kot sta Nemčija in Avstrija.