Obama je Hollanda sprejel v Beli hiši. Foto: EPA
Obama je Hollanda sprejel v Beli hiši. Foto: EPA
Barack Obama in David Cameron
Po grških parlamentarnih volitvah, kjer pridobivajo stranke, ki nasprotujejo varčevalnim načrtom, je evro spet v krizi, meni britanski premier Cameron. Kriza evra bo tako pomembna tema srečanja. Foto: EPA

"S predsednikom Hollandom sva se strinjala, da je to vprašanje izrednega pomena, ne samo za Evropejce, ampak tudi za svetovno gospodarstvo," je dejal ameriški predsednik po srečanju z novim francoskim predsednikom v Beli hiši in dodal, da se mora G8 pri lajšanju poti Evrope iz dolžniške krize poleg ukrepov za varčevanje osredotočiti tudi na spodbujanje rasti.

V predsedniškem letovišču Camp David bo Obama gostil vrh voditeljev gospodarsko najbolj razvitih držav (G8) in ena izmed osrednjih tem bo prav reševanje dolžniške krize.

Spreminjanje fiskalne politike najbolj skrbi Nemčijo in kanclerko Angelo Merkel, medtem ko odhod francoskih sil iz Afganistana pred drugimi zaveznicami iz Nata vznemirja Obamo.

Hollande je spomnil Obamo na svojo obljubo, da bo francoske vojake iz Afganistana umaknil do konca letošnjega leta, vendar je zagotovil, da bo Francija na druge načine še naprej podpirala Natovo misijo v nemirni državi.

Obama in Hollande zaveznika pri reševanju krize
Sta si pa Hollande in Obama enotna v prepričanju, da mora Evropa za rešitev finančnih težav in zagotavljanje stabilnosti svoje valute spremeniti finančno politiko iz strogo varčevalne v investicijsko. Krčenje evropskih gospodarstev namreč vpliva tudi na ZDA, kjer si Obama pred skorajšnjimi volitvami prizadeva spodbuditi gospodarsko rast.

Sicer pa imajo na dnevnem redu tudi strategijo za pogajanja o iranskem jedrskem programu, vprašanje jedrskih načrtov Severne Koreje, nemire v Siriji ter vprašanje o varnosti hrane in odpravljanja lakote po svetu. Zato so na srečanje vabljeni tudi voditelji Etiopije, Gane, Tanzanije in Benina.

Putin je poslal Medvedjeva
Voditeljem ZDA, Nemčije, Japonske, Velike Britanije, Francije, Kanade in Italije se prvič ne bo pridružil prvi mož Rusije. Novi predsednik Vladimir Putin je namreč sporočil, da je prezaseden, saj po volitvah sestavlja svoj kabinet. V ZDA je tako poslal premierja in donedavnega predsednika Dmitrija Medvedjeva.