Medvedjev in Obama sta si prvič segla v roko. Foto: Reuters
Medvedjev in Obama sta si prvič segla v roko. Foto: Reuters

Prvo srečanje ameriškega in ruskega predsednika je potekalo v Londonu pred četrtkovim gospodarskim vrhom G-20, na katerem bodo svetovni voditelji razpravljali o izhodih iz finančne krize. V izjavi po srečanju sta zatrdila, da je že dolgo mimo obdobje, ko sta državi druga v drugi videli sovražnika.

"Voditelja Rusije in ZDA sva pripravljena preseči miselnost hladne vojne in začrtati nov začetek v odnosih med državama. V samo nekaj mesecih smo trdo delali za vzpostavitev novega tona v naših odnosih," piše v izjavi.

Nova jedrska pogajanja
Obama in Medvedjev sta sporočila, da bosta njuni državi znova zagnali pogajanja o obnovi sporazuma o zmanjšanju strateškega jedrskega orožja. V izjavi piše, da se bodo ZDA in Rusija zavzele za zmanjšanje števila jedrskih konic pod raven, ki so jo določili s sporazumom SORT leta 2002.

Sporazum SORT, ki sta ga podpisala George Bush in Vladimir Putin, obe državi zavzejuje, da morata do leta 2012 število jedrskih konic zmanjšati do števila od 1.700 do 2.200. Ameriški in ruski pogajalci bodo o napredku pogovorov prvič poročali julija.

Voditelja sta se sporazumela o sodelovanju pri vprašanju Afganistana, pozvala Iran k poudarjanju upravičenosti zaupanja svetovne javnosti v resnično miroljubno naravo njegovega jedrskega programa in izrazila zaskbljenost nad napovedano izstrelitvijo rakete v Severni Koreji.

G. V.