V muzeju voščenih lutk v Šanghaju je pred Obamovo podobo ves čas velika gneča. Foto: Reuters
V muzeju voščenih lutk v Šanghaju je pred Obamovo podobo ves čas velika gneča. Foto: Reuters
KItajska
Vprašanje je, ali bo Obama kitajskim sogovornikom omenil tudi vprašanje kršenja človekovih pravic v njihovi državi, čeprav je pred potjo dejal: 'Verjamemo v svobodo govora, medijev in veroizpovedi. Niti en sestanek s kitajsko delegacijo ni minil, ne da bi omenili to temo. Tako bomo nadaljevali.' Foto: EPA
Protest
Japonci so pred dnevi odšli na ulice, saj želijo, da se vojaško oporišče umakne z otoka Okinava. Foto: EPA

Med devetdnevno turnejo bo ameriški predsednik obiskal Japonsko, Singapur, Kitajsko in Južno Korejo in se s sogovorniki pogovarjal tudi o izzivih podnebnih sprememb, o severnokorejski in iranski jedrski grožnji ter o novi strategiji za Afganistan.

Morda se največ pričakuje od njegovega postanka v Pekingu in Šanghaju. "Kitajska je zelo pomemben partner, a hkrati tudi tekmec," je Obama izjavil v intervjuju pred potjo. Posvaril je tudi, da lahko v odnosih med državama nastanejo "ogromne zagate", če ne bodo čim prej odpravljena trgovinska nesorazmerja - ameriška presežna potrošnja in izposojanje, na drugi strani pa agresivna kitajska izvozna strategija in odkupovanje ameriškega dolga.

Z nizkim juanom do ugodnih izvoznih pogojev
Obama želi zato kitajskima sogovornikoma, predsedniku Hu Džintau in premierju Ven Džiabau, položiti na srce, naj razmislita o večjem odprtju kitajskih trgov za ameriške dobrine in spodbujata sodržavljane k večji potrošnji ter prevrednotenju domače denarne valute, juana, saj ameriški izvozniki trdijo, da Peking namenoma juan zadržuje na nizki vrednosti, da bi tako pocenil domači izvoz.

Vprašanje pa je, ali ne bo pri tem naletel na gluha ušesa, saj nekateri strokovnjaki napovedujejo, da se bodo Kitajcem in tudi drugim azijskim partnerjem njegove želje zdele preveč enostranske.

BARACK OBAMA V AZIJI
13. in 14. november: TOKIO (Srečanje s premierjem Hatojamo in govor.)
14. in 15. november: SINGAPUR (Srečanje s premierjem Lee Hsien Loongom, sodelovanje na APEC-u (Azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje) in srečanje z indonezijskim predsednikom Judhojonom.)
Od 15. do 18. novembra: KITAJSKA (Srečanje s kitajsko mladino, večerja s predsednikom Hujem in premierjem Venom.)
18. in 19. november: JUŽNA KOREJA (Srečanje s predsednikom Leejem in ameriškimi silami.)

Eno izmed Obamovih sporočil azijskim kolegom bo tudi obljuba, da bodo odnosi z dinamično azijsko-tihomorsko regijo visoko na dnevnem redu njegovih opravil. Nenazadnje ima z Azijo tudi osebne izkušnje, saj je nekaj časa odraščal tudi v Indoneziji. "Obama je prvi ameriški predsednik, ki je resnično usmerjen proti Aziji. Razume, da so prihodnost, varnost in blaginja v ZDA močno povezane z dogajanjem na tem koncu sveta," ocenjuje namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes.

Obamova strategija za Kitajsko sicer izhaja iz poročila Georgea Busha "Strateška pomiritev", ki predvideva zmanjšanje nezaupanja med Washingtonom in Pekingom ter spodbujanje Kitajske, naj postane odgovoren in pomemben igralec v mednarodnih odnosih.

Kako se bosta razumela z novim premierjem?
Pomemben postanek na njegovi turneji bo tudi Tokio, kjer bo zanimivo srečanje z novim japonskim premierjem Jukijo Hatojamo, ki je napovedal od Washingtona bolj neodvisno zunanjo politiko, pojavljajo pa se tudi vprašanja o preselitvi ameriškega vojaškega oporišča na otoku Okinava.

Zanimivo je tudi dejstvo, da se je Obama, uradno "zaradi časovne stiske", odpovedal obisku mest Hirošima in Nagasaki. Če bi sprejel povabili županov omenjenih mest, bi bil celo prvi predsednik ZDA, ki bi z obiskom počastil spomin na japonske žrtve atomskih bomb, s tem pa bi bil morda deležen tudi kritik domačinov. Obama bo imel v soboto v Tokiu tudi govor, v katerem bo predstavil svoj pogled na ameriško vlogo v Aziji in poudaril trdnost ameriško-japonskih odnosov.