Obama se je iz prve roke seznanil z razmerami v nemirnem Afganistanu. Foto: EPA
Obama se je iz prve roke seznanil z razmerami v nemirnem Afganistanu. Foto: EPA
Obama in Karzaj
Obama je pred odhodom na pot dejal, da bo več poslušal, kot pa govoril. Foto: EPA
Tragična zmota v Afganistanu

Afganistan je prva postaja ameriškega demokratskega predsedniškega kandidata na njegovi prvi mednarodni turneji, na kateri ga bo pot vodila še v Irak, Jordanijo, Izrael, Nemčijo, Francijo in Veliko Britanijo. Pot v tujino naj bi okrepila zunanjepolitične in varnostne izkušnje, ki so najšibkejša točka njegove predsedniške kampanje.

Na zajtrku z ameriški vojaki je Obama poslušal njihove izkušnje v državi, ki je zadnje mesece priča porastu nasilja, na katerega tuje sile še niso našle pravega odgovora. Po zajtrku se je Obama odpravil v močno zastraženo predsedniško palačo in na kosilo s Karzajem, katerega je pred kratkim ostro kritiziral.

"To je moje najljubše opravilo," je bil iskren Obama, ko je pri zajtrku sedel med vojaki. Dejal je, da je hrana odlična, a še boljša je družba. "Ko vidiš mlade ljudi, ki opravljajo tako odlično delo s tako predanostjo in ponosom, se počutiš dobro glede svoje države. Ob tem se hočeš prepričati, da vsi v domovini razumejo, kako ponosno tukaj ljudje opravljajo svoje delo in koliko se žrtvujejo. To je res hvalevredno," je povedal vojaškemu poročevalcu.

Karzaj na udaru kritik
V pogovoru za CNN prejšnji teden je senator iz Illinoisa dejal, da Karzajeva vlada še ni šla iz bunkerja, da bi pomagala organizirati Afganistan na način, ki bi prebivalcem vlil zaupanje, zato ostajajo številne težave. Če je Karzaj po strmoglavljenju talibanskega režima užival veliko zaupanje Zahoda, pa je zadnje čase doma in v tujini vse bolj kritično obravnavan.

V šestih letih Karzaju ni uspelo zajeziti korupcije, ki sega v vse pore družbe, nemočen je v boju proti vplivnim krajevnim veljakom, prav tako pa je bil neuspešen tudi v boju proti proizvodnji opija, saj Afganistan že nekaj let zaporedoma podira rekorde v proizvodnji snovi, iz katere se pridobiva heroin. Vse to so po mnenju opazovalcev glavni razlogi za krepitev talibanskih upornikov, ki stopnjujejo napade in v svojih akcijah postajajo vse bolj drzni.

G. V.

Tragična zmota v Afganistanu