Nova jedrska reaktorja naj bi začela delovati med letoma 2016 in 2017. Foto: EPA
Nova jedrska reaktorja naj bi začela delovati med letoma 2016 in 2017. Foto: EPA
Barack Obama
Obama napoveduje nova delovna mesta z novimi jedrskimi elektrarnami. Foto: EPA

Zvezna vlada bo namenila za 8,3 milijarde dolarjev posojilnih jamstev, s katerimi bodo zgradili jedrsko elektrarno z dvema reaktorjema v že obstoječem jedrskem objektu v mestu Burke v zvezni državi Georgii. Gradilo jo bo električno podjetje Southern Company, Obama pa obljublja, da bodo nove elektrarne varne in čiste.

Gradnja nove jedrske elektrarne je del Obamovega načrta , da bi skozi kongres spravil zakonodajo o boju proti podnebnimi spremembami. Po predsednikovih besedah morajo ZDA povečati pridobivanje jedrske energije, da bi zadostili domačim potrebam po energiji in se hkrati uspešno bojevali proti podnebnim spremembam. Jedrska energija trenutno v ZDA zagotavlja 20 odstotkov potreb po električni energiji.

Obama se trudi, da bi kongres sprejel njegovo zakonodajo o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v industriji in o povečanju obnovljivih virov energije, kot sta veter in sonce. S predlogom gradnje nove jedrske elektrarne upa, da bo za zakonodajo navdušil tudi republikanske nasprotnike v kongresu.

Nesreča brez žrtev, a z močnim sevanjem
V ZDA niso zgradili nove jedrske elektrarne že od leta 1979, ko se je zgodila nesreča na enem izmed reaktorjev v jedrski elektrarni Three Mile Island v zvezni državi Pensilvanija. Posledica delno stopljenega jedra je bilo močno sevanje in evakuirati so morali okoli 140.000 ljudi, na srečo pa nesreča ni terjala žrtev. Zaradi tega veliko Američanov še danes skrbi jedrska varnost.

Razlog proti gradnji novih jedrskih elektrarn ni samo v skrbi za varnost, ampak tudi v visokih stroških, ki jih zahteva gradnja jedrskih obektov, okoljevarstveniki pa imajo največje pomisleke zaradi vprašanja jedrskih odpadkov, vendar je Obama obljubil, da bo to vprašanje reševala skupna komisija demokratov in republikancev.

Nasprotnike gradnje nove jedrske elektrarne je Obama poskušal prepričati tudi z obljubami, da bo projekt v prihodnjih osmih letih ustvaril na tisoče novih delovnih mest v gradbeništvu in nekaj sto novih dobro plačanih služb, ko bo jedrska elektrarna začela delovati.