Kerry svojega strankarskega vodjo in predsednika ZDA poziva, naj še počaka, preden v Afganistan pošlje še več vojakov. Foto: EPA
Kerry svojega strankarskega vodjo in predsednika ZDA poziva, naj še počaka, preden v Afganistan pošlje še več vojakov. Foto: EPA
Afganistan
V Afganistanu je že zdaj okoli 60.000 ameriških vojakov. Foto: Reuters

Medtem ko v Washingtonu potekajo pogovori o tem, ali naj v nemirno azijsko državo pošljejo do 40.000 dodatnih vojakov, kot je pred kratkim priporočil poveljnik zavezniških sil v Afganistanu ameriški general Stanley McChrystal, se na afganistanskega predsednika Hamida Karzaja vršijo mednarodni pritiski, da naj sprejme morebitni drugi krog volitev.

Preiskava volilnih prevar naj bi namreč pokazala, da Karzaj v prvem krogu ni osvojil potrebne polovice glasov. Začasni izidi avgustovskih volitev so pokazali, da je Karzaj dobil 55 odstotkov glasov, njegov najbližji tekmec Abdulah Abdulah pa 28 odstotkov.

Komisija za volilne pritožbe je zaradi številnih poročil o nepravilnostih sprožila preiskavo, ki bi lahko sprožila drugi krog volitev, če se res izkaže, da Karzaj ni dobil zadosti glasov. Iz Kabula je slišati, da je afganistanski predsednik besen in zavrača izsledke preiskave.

Diplomatska ofenziva
Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in britanski premier Gordon Brown sta ga po telefonu pozvala, naj sprejme ugotovitve komisije, ki naj bi bile objavljene v soboto, a so jih odložili. Po srečanju s Karzajem in Abdulahom je francoski zunanji minister Bernar Kouchner sporočil, da sta protikandidata pripravljena "delati skupaj", da bi rešila volilno krizo.

Kerry: Ne vemo, kdo je predsednik
Bilo bi "povsem neodgovorno" od predsednika ZDA Baracka Obame, da bi poslal več enot, "ko pa volitve niso niti končane in ne vemo, kdo je predsednik", je v intervjuju za ameriško televizijsko hišo CNN dejal Kerry, nekdanji predsedniški kandidat.

"Ko poveljnik naših enot pravi, da je najpomembnejši dejavnik pri doseganju naše misije v Afganistanu dobro vladanje, vemo pa, da se mora vlada spremeniti in zagotoviti dobro vladanje, kako bi predsednik lahko odgovorno rekel: 'Oh, prosili so me za več vojakov, seveda, tukaj so'?" je razglabljal senator, ki predseduje ameriškemu senatnemu odboru za mednarodne odnose in je bil eden izmed udeležencev srečanja z afganistanskimi voditelji.