ZDA so odločene, da še nekaj časa ne bodo zapustile Afganistana. Foto: EPA
ZDA so odločene, da še nekaj časa ne bodo zapustile Afganistana. Foto: EPA
Barack Obama
Ameriški predsednik je pred eno najtežjih in najbolj kritičnih odločitev v svojem dosedanjem mandatu. Foto: EPA

Poveljnik ameriških sil v Afganistanu, general Stanley McChrystal, je prejšnji teden predsedniku Obami predlagal, naj v Afganistan pošlje novih 40.000 vojakov, sicer se lahko zgodi, da bodo ZDA v Afganistanu doživele bridek poraz. Obama se mora zdaj odločiti, ali bo poslušal generala ali pa bo prisluhnil tistim politikom in analitikom, ki opozarjajo, da mora biti nova vojaška strategija v Afganistanu usmerjena predvsem v uničevanje pripadnikov teroristične mreže Al Kaida.

Obama se bo glede nove ameriške strategije v Afganistanu danes pogovarjal z vodilnimi kongresniki, pogovore s ključnimi predstavniki administracije in vojske pa bo nadaljeval ves teden. Obrambni minister Robert Gates je dejal, da bodo potrebovali več časa, da se odločijo, če bodo v Afganistan poslali nove sile. "Nujno je, da smo vsi vpleteni v pogovore in svetujemo predsedniku po naših najboljših močeh," je dejal Gates, ki je tudi sam dejal, da bo to ena ključnih odločitev predsednika Obame.

Gates in Clintonova podprla Obamo
Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in obrambni minister Robert Gates sta v skupnem intervjuju za CNN v ponedeljek povedala, da so ZDA zavezane k ohranjanju dolgotrajnih odnosov z Afganistanom in s Pakistanom. Podprla sta predsednika Obamo v njegovem prizadevanju za dosego pravih ciljev in politik v Afganistanu ter dejala, da je glavna naloga ZDA še vedno premagati teroriste in tako zaščititi ZDA in njene zaveznike po vsem svetu.

Gates je dejal, da talibanski uporniki v Afganistanu pridobivajo moč in da bi, če bi oni prevzeli državo, to močno okrepilo teroristično mrežo Al Kaida. "Zaradi naše in nesposobnosti naših zaveznikov, da bi v Afganistan poslali nove sile, se talibani krepijo," je povedal Gates in dodal, da ne glede na to, kaj se bo Obama odločil glede pošiljanja novih sil v Afganistan, bodo ZDA še dolgo ostale v državi in si še naprej prizadevale onesposabljati teroriste ter pomagati pri gospodarskem in političnem razvoju države. "Afganistana ne bomo zapustili," je poudaril Gates in dodal, da je to dolgoročni in strateški cilj ZDA.

Pogovori morajo biti zasebni
Tako Gates kot Clintonova sta poudarila, da morajo pogovori s predsednikom Obamo potekati stran od oči javnosti in brez medijske pozornosti, ravno nasprotno, kot se je to zgodilo z generalom McChrystalom, ki je svoj predlog takoj predstavil tudi javnosti. ZDA imajo v Afganistanu trenutno 68.000 vojakov.