McChrystal napoveduje, da trenutno strategijo zaveznikov v Afganistanu čaka neuspeh. Foto: EPA
McChrystal napoveduje, da trenutno strategijo zaveznikov v Afganistanu čaka neuspeh. Foto: EPA
Afganistan
Zavezniškim silam nikakor ne uspe premagati talibanov. Foto: Reuters

Ameriški general Stanley McChrystal v zaupnem dokumentu, do katerega se je dokopal ameriški časopis Washington Post, hkrati poziva k spremembi vojaške strategije v Afganistanu, saj po njegovem mnenju sedanja ni uspešna. McChrystal je 30. avgusta dokument predstavil ameriškemu obrambnemu ministru Robertu Gatesu, sedaj pa ga preučujeta Pentagon in Bela hiša, ki je sporočila, da predsednik Barack Obama še ni prejel uradne prošnje za povišanje števila vojakov.

Od maja je bilo v Afganistan poslanih dodatnih 30.000 ameriških vojakov, kar je skoraj podvojilo njihovo število na tem območju, do konca leta pa naj bi se številka povzpela na 68.000. Predsednik ZDA Obama je že pred meseci napovedal prenovo strategije v Afganistanu, ki naj bi na začetku temeljila predvsem na povečanju števila vojakov.

Leto 2009 je najbolj smrtonosno za tuje sile v Afganistanu od padca talibanskega režima leta 2001. V Italiji, kjer so se z državniškim pogrebom poslovili od šestih vojakov, ubitih med četrtkovim samomorilskim napadom v Kabulu, so razglasili dan žalovanja. Pogreba v baziliki sv. Pavla v Rimu se je udeležil italijanski državni vrh s predsednikom Giorgiem Napolitanom, premierjem Silviem Berlusconijem, vsemi ministri, predsednikoma obeh domov parlamenta, Gianfrancom Finijem in Renatom Schifanijem ter vodstvo vojske in policije.

Kljub temu McChrystal meni, da je potrebnih še več vojakov, sicer zavezniške sile in sile Nata ne bodo uspele premagati upornikov. Opozoril je, da morajo zavezniški vojaki v naslednjih 12 mesecih nujno preobrniti pobudo talibanskih upornikov. General, ki je vodenje zavezniških sil v Afganistanu prevzel maja, bi želel na deset tisoče vojakov več, prav tako pa želi, da se pospeši urjenje afganistanskih sil.

McChrystal kritičen do strategije in vlade
General je že večkrat dejal, da bi morala biti glavna naloga nove strategije varovanje Afganistancev. V poročilu je med drugim kritiziral sile Nata, ker so se osredotočile na boj z uporniki kot pa na varovanje prebivalcev. Kritičen je bil tudi do vlade v Kabulu, ker se ni lotila boja s spološno razširjeno korupcijo. Vse to je ob vojaških uspehih talibanov privedlo do "krize samozavesti med Afganistanci". "Preveč osredotočeni na varnost svojih vojakov smo delovali na način, ki nas je - tako fizično kot psihično - oddaljil od ljudi, ki naj bi jih ščitili", je opozoril in dodal, da tako mednarodnim silam kot afganistanski vladi grozi, da izgubita verodostojnost med Afganistanci. Več vojakov bi zagotovilo varnost za Afganistance in ustvarilo prostor, kjer lahko "požene korenine" dobro vladanje.

Brez dodatnih virov misija obsojena na neuspeh
McChrystal je neposredno opozoril, da če ne bo dodatnih sil in virov, se bo spor v Afganistanu podaljšal, stopnjeval, število žrtev se bo povečalo, zvišali se bodo tudi stroški, na koncu pa bo kritično padla še politična podpora. "In vsako od teh tveganj lahko privede do neuspeha misije," je sklenil.