Obama bo na obletnico obiskal vsa tri prizorišča napadov. Foto: Reuters
Obama bo na obletnico obiskal vsa tri prizorišča napadov. Foto: Reuters
Predvečer obletnice 11. septembra

Pred deseto obletnico napadov na ZDA, ki so 11. septembra 2001 pretresli New York, Washington in Pensilvanijo, je predsednik Obama, ki bo v nedeljo obiskal vsa tri prizorišča napadov, po radiu nagovoril državljane. Dejal je, da so moč teroristične organizacije Al Kaida, ki je odgovorna za napade 11. septembra, uspeli zmanjšati, ter da bodo teroristi zagotovo skušali še napadati, a bo vlada storila vse, kar je v njeni moči, da zaščiti ljudi.

Po Obamovih besedah so teroristi hoteli ZDA zvleči v neskončne vojne in jih izčrpati, dogaja pa se nasprotno, ZDA so močnejše, Al Kaida pa je na poti k porazu. "Pritisk na Al Kaido ohranjamo, vojno v Iraku zdaj končujemo in začenjamo tudi vračanje naših enot iz Afganistana," je dejal Obama in dodal, da je po desetletju vojne čas za gradnjo države doma.

Na jutranjem sestanku s svojimi varnostnimi in obveščevalnimi svetovalci je Obama naročil, naj natančno spremljajo vse informacije in morebitne grožnje, ljudi pa je opozoril, naj bodo pozorni na morebitne nove teroristične napade ob koncu tedna.

Obama bo v nedeljo obiskal vsa tri prizorišča napadov, "točko nič" v New Yorku, kjer sta stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra, ki sta ju porušila letali, ki sta se zaleteli vanju, poslopje Pentagona, kamor je treščilo tretje letalo, ter travnik pri mestu Shanksville v zvezni državi Pensilvanija, kamor je padlo četrto letalo. Zvečer bo govoril v Kennedyjevem centru.

"ZDA še vedno niso dovolj varne"
V imenu republikancev je govoril nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ki je priznal, da so ZDA danes varnejše, kot so bile prej, a še vedno ne dovolj. Opozoril je, da mora ameriška vojska še naprej ostati v delih sveta iz katerih prihajajo grožnje in umik ne sme biti posledica političnih urnikov, ampak posledica odstranitve grožnje.

Prva slovesnost v Pensilvaniji že danes
V Pensilvaniji je že danes potekala prva izmed večjih slovesnosti v počastitev spomina na žrtve terorističnega napada na ZDA 11. septembra 2001. Na slovesnosti so se spomnili 40 potnikov in članov posadke letala United Airlines 93, ki so se uprli štirim ugrabiteljem ter preprečili napad na kongresno palačo v Washingtonu, med govorniki pa sta bila tudi nekdanja predsednika ZDA Bill Clinton in George Bush mlajši.

Tokratna slovesnost je bila le ena v vrsti številnih ob 10. obletnici napadov, ki so v New Yorku, Washingtonu in Pensilvaniji zahtevali življenja skoraj 3.000 ljudi.

Predvečer obletnice 11. septembra